Senator PNL, despre desființarea SIIJ: E o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Desființarea SIIJ este „o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni”, afirmă președintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei (PNL): „SIIJ va fi aruncată la coșul de gunoi al istoriei”.

„Răspunsul Comisiei de la Veneția confirmă că demersul meu, ca Președinte al Comisiei Juridice a Senatului, și al colegilor mei senatori #PNL a fost corect, propunând eliminarea superimunităților acordate magistraților prin forma legii adoptate de Camera Deputaților. Avizul acordat de deputați în favoarea CSM, la trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor pentru orice fapte penale, inclusiv cele de corupție, nu este conform cu standardele europene în materia răspunderii magistraților”, transmite Iuliana Scântei.

Președintele Comisiei juridice din Senat cere liderilor coaliției de guvernare să convoace în cel mai scurt timp o sesiune parlamentară extraordinară la Senat.

Desființarea SIIJ: „E o chestiune de zile“

 

„Fac, în același timp, apel la colegii de coaliție pentru găsirea grabnică a unui punct de vedere comun, astfel ca toate recomandările Comisiei de la Veneția să fie incluse în formula pe care o vom adopta la Senat. Sper, de asemenea, ca toți partenerii din majoritatea parlamentară să ajungă la un punct de vedere comun pentru ca unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare să fie îndeplinit, odată cu desființarea controversatei Secții speciale. Vom închide, prin acest demers, un capitol rușinos al ultimilor ani, când independența magistraților a fost luată cu asalt.

E o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni, până când vom putea să punem în locul promisiunilor alte fapte concrete în privința reformelor necesare în justiție. Totul depinde de vocația respectării independenței magistraților și de îndeplinirea unor mari așteptări, între care ridicarea MCV este, pentru PNL, o piatră de hotar. De îndată ce sesiunea extraordinară va fi inițiată, voi convoca Comisia juridică pentru adoptarea raportului asupra legii. Senatorii PNL au depus deja amendamentele pentru eliminarea superimunităților. SIIJ va fi aruncată la coșul de gunoi al istoriei”, conchide Scântei, citează Mediafax.

Comisia de la Veneția a salutat desființarea Secției de Investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și recomandă modificarea legii votate în Camera Deputaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel