Nicolae Ciucă: "Până la sfârșitul anului vom avea certificat verde"

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Certificatul Verde va merge la votul Parlamentului, decizia de asumare a răspunderii fiind respinsă, miercuri, în ședința coaliției. Premierul Nicolae Ciucă este încrezător că acesta va primi votul până la finalul anului.

 

În ciuda faptului că apăruse ideea ca certificatul verde la locul de muncă să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, în ședința de coaliție de miercuri această variantă a fost respinsă, scrie Mediafax.

La ieșirea din sala de ședință, premierul Nicolae Ciucă a declarat că „vom avea certificat verde până la sfârșitul anului”.

Certificatul verde va fi dezbătut și votat în Parlament în perioada dintre Crăciun și Revelion.

 

Rafila - Risc major pentru valul 5, în februarie și martie

 

De asemenea, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus despre proiectul de lege privind utilizarea certificatului electronic COVID că prevede 15 vouchere electronice de testare, cu o valoare medie de 50 de lei testul. Proiectul prevede și excepții.

Proiectul de lege prevede utilizarea unui certificat electronic Covid care are cele trei alternative: vaccinare, trecere prin infecție și testare.

„Ca să nu creăm o presiune foarte mare pe angajator și nici pe angajați, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, ca să fie ușor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau locurile de testare, fie că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare. El va avea o valoare standard decontabilă de către aceste persoane sau instituții care efectuează testarea și durata utilizării lor va fi în acest interval în care va fi nevoie de certificat. Diferența față de forme anterioare sau chiar de experiența altor țări este că introducem un mecanism de utilizare atunci când avem o creștere de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice de 1,5, iar renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența ajunge sub 1 la mie”, a explicat Rafila.

Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, respectiv șase săptămâni.

Ministrul Sănătății este de părere că o asumare a răspunderii pe acest proiect ar duce la o adoptare rapidă și ar face posibilă aplicarea lui atunci când România se află pe un trend crescător al cazurilor de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel