Nelu Tătaru: „Deocamdată nu este cazul să transferăm bolnavii de COVID în străinătate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Nelu Tătaru a declarat, marți, că deocamdată nu este cazul ca România să transfere bolnavii de COVID în străinătate. Ministrul sănătății afirmă că situația de la noi încă mai poate fi gestionată, deși șase pacienți infectați cu SARS-CoV 2 au murit, luni, la Timișoara, pentru că nu au mai avut locuri la terapie intensivă.

Ministrul Sănătăţii spune că atunci când va fi nevoie, asemenea transferuri în străinătate ale pacienţilor de la noi vor fi gestionate centralizat la nivel european.

„La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi. Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune. avem, acele pături care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”, a declarat Tătaru, potrivit stirileprotv.ro.

 

Tătaru: „Un pacient critic poate muri în timpul transferului”

 

Medicii care tratează pacienți COVID spun la rândul lor că trimiterea pacienţilor în alte ţări ar trebui să fie ultima soluţie.

„Până când în România sunt paturi de terapie intensivă este important ca pacientul de terapie sau pacientul critic să beneficieze cât mai rapid de această asistență acolo unde este patul liber. Un pacient critic poate muri în timpul transferului. Atunci când ne gândim la viaţă şi la faptul că trebuie să facem orice pentru a salva viaţa până la urmă transferul este o soluţie însă ar trebui să fie ultima soluţie la care apelăm”, a declarat Beatrice Mahler, manager Institutul de pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel