Medicament pentru diabet și pierderea în greutate, bun și pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Într-un studiu clinic, efectuat pe 529 de pacienți, și finanțat de Novo Nordisk, semaglutida, un medicament pentru diabet și slăbire, a redus semnificativ simptomele și a îmbunătățit calitatea vieții la persoanele cu obezitate dar și cu cea mai comună formă de insuficiență cardiacă. Aceasta nouă perspectivă extinde potențial utilizarea acestui medicament folosit pentru controlul diabetului și a greutății.

Studiul a demonstrat că o doză săptămânală de 2,4 miligrame de semaglutidă, care se comercializează sub numele Wegovy, a îmbunătățit cu 17% puncte simptomele insuficienței cardiace cu fracțiune de ejecție păstrată. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine, precizează cnn.com.

În termeni reali, semaglutida a ajutat persoanele cu insuficiență cardiacă să aibă mai puține dificultăți de respirație, oboseală, probleme de efort și umflături, precum și o mai bună funcție de exercițiu și o calitate a vieții.

Insuficiența cardiacă este o boală în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Fracția de ejecție păstrată înseamnă că inima poate pompa normal, dar este prea rigidă pentru a fi umplută corespunzător. Acest tip de insuficiență cardiacă reprezintă mai mult de jumătate din cazurile din SUA și prevalența sa este în creștere. Potrivit studiului, peste 64 de milioane de oameni din întreaga lume au insuficiență cardiacă.

Din datele culese, s-a observat că 80% dintre pacienții cu acest tip de insuficiență cardiacă din SUA sunt obezi sau supraponderali. Unul dintre obiectivele studiului, care a durat un an, a fost scăderea în greutate, iar participanții care au luat semaglutida au pierdut 13% din greutatea corporală, față de 2,6% dintre cei care au primit placebo.

La începutul lunii, firma producătoare a mai anunțat că utilizarea semaglutidei reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces cauzat de inimă cu 20% la persoanele cu boli cardiovasculare și obezitate.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel