Joe Biden vine în Europa. Ce șanse sunt să oprească războiul lui Putin în Ucraina?

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Președintele Joe Biden vine în Europa în această săptămână pentru a participa la mai multe reuniuni de urgență. El și aliații săi speră să finalizeze și să prezinte un pachet de noi măsuri prin care să pedepsească Rusia, să ajute Ucraina și totodată să demonstreze unitatea occidentală în fața acțiunilor ilegitime ale Moscovei.

Dar în afară de o demonstrație dramatică de fermitate pe timp de război, orice măsuri ar decide liderii occidentali vor fi, probabil, insuficiente pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina sau pentru a-l descuraja pe președintele Vladimir Putin să-și continue atacurile ce afectează din ce în ce mai mult civilii, arată o analiză CNN, citată de Digi24.

De când s-a adus în discuție pentru prima dată ideea unui summit al liderilor NATO, în urmă cu aproape două săptămâni, oficialii americani și europeni au discutat despre posibile anunțuri pe care liderii să le facă la finalul reuniunii. Ar putea fi vorba despre sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, despre noi restricții asupra finanțelor ruse și despre noi pași pentru a limita importul de resurse energetice din Rusia. Se discută, de asemenea, despre cum poate fi ajutată Ucraina să se apere, inclusiv prin noi măsuri de asistență militară și finaciară. În plus, președintele Biden a lăsat deschisă posibilitatea de a spori și mai mult efectivele americane desfășurate în țările de pe flancul estic al NATO, întărind implicarea SUA în apărarea europeană într-un moment critic.

 

Un moment de răscruce

 

Dar realitatea crudă - aceea că toate aceste mișcări nu vor reuși probabil să pună frână războiului lui Putin - va plana asupra deplasării lui Biden la Bruxelles, unde participă la summitul NATO, apoi la o reuniune extraordinară cu liderii UE și la o întâlnire G7.

Este posibil ca Biden să adăuge și o escală în Europa de Est, posibil în Polonia, au declarat oficiali citați de CNN. (Între timp, vizita în Polonia a fost confirmată oficial de Casa Albă pentru vineri, 25 martie - n.r.). 

În orice caz, Joe Biden va pleca miercuri de la Washington spre Europa.

Biden a reușit să-i convingă pe aliații europeni și asiatici să adopte un set de sancțiuni drastice și un nivel fără precedent de asistență militară acordată Ucrainei, dar el și omologii săi din NATO au fost clari în ceea ce privește punctul unde se va termina sprijinul lor. Și în timp ce toate părțile par să susțină o rezolvare diplomatică a crizei, oficialii americani și europeni spun că parametrii unei astfel de soluții rămân, totuși, neclari.

 

Ce se va întâmpla când Ucraina nu va mai putea rezista asaltului Rusiei?

 

Modul în care vizita lui Biden în Europa - fără îndoială, unul dintre momentele-cheie ale președinției sale - poate modifica cursul celui mai grav conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial rămâne neclar. Și ridică o altă problemă pe care liderii mondiali trebuie să înceapă să o abordeze: ce se va întâmpla dacă, sau când, Ucraina nu va mai putea rezista asaltului Rusiei?

„Vor trebui să se gândească la ce se va întâmpla dacă Ucraina este pierdută”, a punctat generalul în retragere Wesley Clark, fost comandant al forțelor NATO în Europea. „După ce cântăresc această problemă - ce se întâmplă dacă Ucraina cade, ei trebuie să ia în considerare ce se mai poate face pentru a menține Ucraina în luptă. Da, există un risc. Întotdeauna există un risc în relațiile cu domnul Putin”, a subliniat Wesley Clark.

 

Biden, provocat să fie liderul lumii

 

Săptămâna trecută, Biden a fost provocat public de președintele Ucrainei să-și asume responsabilitatea de a pune capăt războiului. Într-un discurs emoționant în fața Congresului, în care a cerut o zonă de interdicție aeriană și ajutor pentru procurarea de avioane de luptă, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat direct președintelui Biden, care îl urmărea din biblioteca sa privată de la etajul al treilea al Casei Albe: „A fi liderul lumii înseamnă a fi lider al păcii”, i-a spus Zelenski în limba engleză.

La rândul său, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko i-a cerut lui Biden ca în timpul turneului său european din această săptămână să vină în Ucraina, în semn de solidaritate. „Ar fi un pas extrem de corect pentru a demonstra că întreaga lume este alături de noi împotriva Rusiei”, a spus Poroșenko.

Fără înoială, aceste apeluri au o rezonanță personală într-un om care a promis, atunci când a candidat la Președinție, că va restabili leadership-ul american, că va reînnoi alianțele SUA și că va apăra democrația de valul de autoritarism care se strecoară.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel