Deputat ucrainean, despre situația orașului Mariupol, aflat sub asediu: Iadul pe pământ

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Deputat ucrainean, despre situația orașului Mariupol, aflat sub asediu Iadul pe pământ
Deputat ucrainean, despre situația orașului Mariupol, aflat sub asediu Iadul pe pământ

Orașul Mariupol este încercuit de trupele rusești, iar locuitorii sunt prinși în capcană. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc.

"Iadul pe pământ", așa a descris situația din orașul natal deputatul ucrainean Yaroslav Zelezniak. Trupurile celor care au murit în timpul atacurilor sunt lăsate pe stradă, deoarece operațiunile de ridicare a lor sunt dificile și periculoase. Mariupol a fost înconjurat de forțele rusești, care au împiedicat crearea de coridoare care să permită distribuirea ajutorului umanitar.

Aproximativ 300.000 de locuitori sunt blocați în oraș, fără să aibă energie electrică, apă curentă sau încălzire. Pe măsură ce alimentele și stocurile de produse medicale se epuizează, criza s-ar putea agrava. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc.

Rezidenții își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia își continuă atacul asupra orașului, de pe uscat, aer și mare, scrie BBC.

 

Cadavrele, ridicate de pe stradă și aruncate în gropi comune, un alt simbol al ororii din Mariupol

 

Imaginile care au fost făcute publice și distribuite pe rețelele sociale arată un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul Vadim Boicenko a spus pentru BBC, săptămâna trecută, că peste 80% din clădirile rezidențiale au fost fie avariate, fie distruse, iar o treime dintre ele nu mai pot fi reparate.

Cadavrele sunt lăsate pe stradă pentru că acțiunile de căutare sunt prea periculoase. Unele dintre ele ajung să fie ridicate de pe stradă și ajung în gropi comune, un alt simbol al ororii din Mariupol. Chiar și un general rus a recunoscut că orașul se confruntă cu o catastrofă umanitară teribilă și a recunoscut că propriile sale forțe militare erau responsabile pentru asta, potrivit BBC, citat de Digi24.

Orașul este complet încercuit de trupele rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși în capcană, iar fotografiile din satelit au arătat orașul devastat după bombardamentele continue din ultimele două săptămâni.

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează Reuters.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukrainska Pravda, în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea. Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel