LIVE  Război în Ucraina: explozii în principalele orașe. Rusia a început invazia și a intrat cu trupe, tancuri și nave militare - LIVE UPDATE TEXT / VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin de declanşare a unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări. Live update.

UPDATE!

Unităţi militare ruseşti au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare. 

Vezi aici detalii: Armata rusă a ajuns la porțile Kievului. Ucraina a scos tancurile pe străzile capitalei

Mii de ucraineni aşteaptă să intre în România prin Vama Siret

 

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene. De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Vezi aici detalii: Mii de ucraineni aşteaptă să intre în România prin Vama Siret. "Lumea e speriată, fiecare fuge care încotro"

Bilanț oficial al atacurilor din Ucraina: 50 de morți

 

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la cel puţin 50 de morţi în Ucraina, inclusiv zece civili, anunţă Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

"Am fost informat că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi, câteva zeci au fost răniţi, iar, de asemenea, sunt aproximativ zece civili ucişi", a declarat Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Klaus Iohannis, mesaj important pentru români: "Nu trebuie să vă temeți!

 

Președintele Klaus Iohannis dă asigurări că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale, țara noastră fiind membru NATO. "Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, a spus președintele, după ședința CSAT.

Vezi aici declarația completă: Klaus Iohannis, mesaj important pentru români: "Nu trebuie să vă temeți! România nu va intra într-un conflict militar"

30 de români din Ucraina au contactat deja MAE pentru informații sau pentru a părăsi țara

30 de cetățeni români au contactat MAE pentru a obține informații sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi Ucraina, transmite, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

Vezi detalii aici: MAE: 30 de români din Ucraina au contactat deja MAE pentru informații sau pentru a părăsi țara

Bilanț provizoriu: Cel puţin opt morţi în Ucraina

 

Autorităţile ucrainene au anunţat moartea a cel puţin opt persoane şi au raportat explozii în şapte oraşe mari, inclusiv în capitala Kiev, de la începerea intervenţiei militare ruse, informează BBC News.

Vezi detalii aici: Cel puţin opt morţi în Ucraina. Explozii în şapte oraşe mari de la începutul atacului

Imagini dramatice la Kiev

 

Scene dramatice în orașele ucrainene atacate de ruși. Oamenii se roagă pe stradă sau fug din oraș. Ieșirea din Kiev e blocată de coloane de mașini.

Vezi detalii aici:  Imagini dramatice la Kiev: Se aud sirenele încontinuu, cozi uriașe de mașini la ieșirile din oraș

Marea Britanie ameninţă Rusia: "Occidentul nu va rămâne pasiv"

 

Occidentul "nu va rămâne pasiv" faţă de atacul militar al Rusiei asupra poporului ucrainean, a ameninţat joi dimineaţă premierul Marii Britanii, Boris Johnson, după conversaţia cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Boris Johnson i-a transmis preşedintelui Volodimir Zelnski, într-o conversaţie prin telefon, că este "îngrozit de evenimentele aflate în curs în Ucraina", exprimând speranţa că armata ucraineană va reuşi să "opună rezistenţă" armatei ruse.

Imagini cu atacul asupra Aeroportului din orașul Ivano-Frankivsk

 

Armata României a activat punctele militare de comandă

 

Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

Vezi detalii aici: Armata României a activat punctele militare de comandă

Președintele Klaus Iohannis convoacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul conflictului din Ucraina. Iohannis participă joi seara și la o reuniune a liderilor europeni.

Nu a fost transmisă o oră la care va avea loc ședința CSAT.

Klaus Iohannis participă joi seara la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema ultimelor evoluții privind situația de securitate de la granițele Ucrainei.

Ucraina susţine că a doborât cinci avioane militare ruse şi un elicopter

 

Armata ucraineană susţine că a doborât cinci avioane militare ruse şi un elicopter, joi dimineaţă, în confruntările produse în regiunea separatistă Lugansk, în estul Ucrainei.

"Forţele ucrainene au distrus cinci avioane şi un elicopter în regiunea Lugansk", anunţă Statul Major al armatei ucrainene, citat de cotidianul Le Figaro.

Însă Ministerul Apărării de la Moscova susţine că informaţiile nu sunt reale, conform agenţiei Tass.

Armata ucraineană este implicată în confruntări intense cu forţele militare ruse de-a lungul liniei de contact din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Imagini LIVE din Donetk

 

Trupe ruse au pătruns în Ucraina din Belarus

 

Numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Potrivit agenţiei Belta, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Rusia a mobilizat, în ultimele săptămâni, aproximativ 30.000 de militari în Belarus, iar Moscova susţinea că trupele ruse participau la "exerciţii militare".

Ucraina confirmă atacul lansat de Rusia prin Belarus

"În jurul orei 5.00 (5.00, ora României), frontiera Ucrainei a fost atacată de trupe ruse susţinute de Belarus", a anunţat Serviciul ucrainean al Frontierelor.

În prezent, sunt atacuri în nordul şi estul Ucrainei, în regiunile Lugansk, Sumy, Harkiv, Cernihiv şi Zhytomyr.

Departamentul american al Apărării a anunţat că monitorizează incursiunea lansată de Rusia asupra Ucrainei prin Belarus.

Imagini LIVE de la Kiev

 

Vladimir Putin a demarat o operaţiune militară în Ucraina

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune militară în Donbas, susţinând că nu intenţionează să ocupe întreaga Ucraină.

"Circumstanţele necesită să lansăm acţiuni decisive şi imediate în Donbas, după ce liderii republicilor regionale au cerut Rusiei asistenţă militară", a declarat Vladimir Putin, conform agenţiei RIA Novosti.

Vladimir Putin susţine că este vorba despre o "operaţiune militară specială" şi că nu intenţionează să atace toată Ucraina.

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul separatist Lugansk imediat după declaraţiile liderului de la Kremlin.

Explozii semnalate în mai multe oraşe ucrainene

 

Rusia susţine că nu atacă oraşe ucrainene, ci doar obiective militare, deşi, conform unor oficiali ucraineni şi a martorilor, au fost semnalate explozii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev.

Martorii au semnalat explozii în Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Donetsk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro.

Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime ale războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei.

În schimb, Ministerul rus al Apărării susţine că armata rusă atacă doar "infrastructură militară".

Ministrul ucrainean al Apărării afirmă că armata ripostează la atacul Rusiei

 

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat, joi dimineaţă, că armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei, susţinând că, deocamdată, "situaţia este sub control".

"Inamicul a lansat atacuri intense de artilerie asupra unităţilor noastre din estul ţării, precum şi asupra centrelor de comandă şi control şi a aeroporturilor militare din alte regiuni ale ţării", a declarat Oleksiy Reznikov, citat de agenţia Ukrinform.

"Armata ucraineană apără teritoriul şi respinge trupele ruse. Armata noastră face tot posibilul pentru protejarea populaţiei şi pentru a nu permite pătrunderea agresorului. Situaţia este sub control", a subliniat Oleksiy Reznikov.

Rusia a lansat, joi dimineaţă, o operaţiune militară împotriva Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin susţine că este vorba despre o "operaţiune specială" în regiunea separatistă Donbas. Imediat după lansarea operaţiunii militare de către Rusia, au fost semnalate explozii în oraşele ucrainene Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Doneţk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro.

Ministerul rus al Apărării susţine, potrivit agenţiei RIA Novosti, că armata rusă atacă doar "infrastructură militară", nu zone rezidenţiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel