30 de români din Ucraina au contactat deja MAE pentru informații sau pentru a părăsi țara

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

30 de cetățeni români au contactat MAE pentru a obține informații sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi Ucraina, transmite, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

În contextul evoluției situației de securitate din Ucraina, a fost convocată Celula de criză interinstitutională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean.

MAE avertizează că actualele evoluții de securitate se asociază cu un risc major de impredictibilitate, instabilitate și confruntări armate.

De altfel, MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina încă de duminică și a cerut cetățenilor români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat, precum și să evite orice deplasare în Ucraina.

MAE informează că personalul consular al misiunii diplomatice de la Kiev și al oficiilor consulare de la Cernăuți, Odessa și Solotvino este în contact permanent atât cu cetățenii români care și-au înregistrat prezența în Ucraina până acum, cât și cu liderii mediului asociativ românesc din această țară.

„Până la acest moment, 30 de cetățeni români au contactat MAE pentru informații legate de situația din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi acest stat. De asemenea, MAE este în contact direct cu autoritățile române competente în vederea gestionării unor eventuale evacuări din Ucraina și menține legătura permanentă cu misiunile și oficiile diplomatice străine acreditate în România care au solicitat sprijin pentru acordarea de asistență consulară propriilor cetățeni”, transmite MAE.

MAE reia solicitarea către toți cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice, de urgență, coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma www.econsulat.ro ( https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537. Această linie telefonică este dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară din partea MAE.

Cel puţin opt morţi în Ucraina. Explozii în şapte oraşe mari de la începutul atacului

 

Autorităţile ucrainene au anunţat moartea a cel puţin opt persoane şi au raportat explozii în şapte oraşe mari, inclusiv în capitala Kiev, de la începerea intervenţiei militare ruse, informează BBC News.

Au fost raportate atacuri care au generat explozii în Kiev, Mariupol, Harkiv, Odesa, Dnipro, Kramatorsk şi Ivano Frankivsk, au declarat surse locale citate de BBC News.

Coloane de tancuri au pătruns în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, dar şi în sudul Ucrainei, dinspre Crimeea, şi în nord, dinspre Belarus.

Bilanţul preliminar al victimelor este de cel puţin opt morţi, dar un oficial din cadrul Ministerului de Interne de la Kiev a avertizat că, probabil, bilanţul este de sute de morţi, în rândul membrilor armatei ucrainene.

"Inamicul a lansat atacuri intense de artilerie asupra unităţilor noastre din estul ţării, precum şi asupra centrelor de comandă şi control şi a aeroporturilor militare din alte regiuni ale ţării", a declarat Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, citat de agenţia Ukrinform.

Ministerul rus al Apărării susţine, potrivit agenţiei RIA Novosti, că armata rusă atacă doar "infrastructură militară", nu zone rezidenţiale, dar informaţia nu poate fi confirmată din surse independente.

Traficul rutier este aglomerat la ieşirile din oraşul Kiev, în condiţiile în care zeci de mii de oameni încearcă să fugă din capitala Ucrainei de teama venirii trupelor ruse.

Armata ucraineană a ripostat la atacul Rusiei prin distrugerea unui punct de frontieră rus

 

Armata ucraineană a ripostat la intervenţia militară rusă prin atacarea unui punct de trecere a frontierei situat pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, anunţă filiala locală a Serviciului rus de Securitate (FSB).

"Au fost lansate obuze asupra punctului de control vamal Tetkino, situat în regiunea Kursk. Nu sunt victime. Agenţii poliţiei de frontieră au rispotat la atac", a comunicat filiala locală a Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit agenţiei RIA Novosti.

Rusia a dispus decretarea stării de alertă în regiunea Crimeea, anexată de la Ucraina în mod ilegal în 2014, şi în regiunea Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, în contextul intervenţiei militare ruse şi al confruntărilor cu armata ucraineană.

Vezi aici desfășurarea evenimentelor din Ucraina: Război în Ucraina: explozii în principalele orașe. Rusia a început invazia și a intrat cu trupe, tancuri și nave militare - LIVE UPDATE TEXT / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel