În Suedia donatorii primesc un SMS când sângele lor salvează o viaţă

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
De fiecare dată când sângele donat ajută un pacient, donatorul primeşte o recompensă emoţionantă.


Pentru a încuraja donaţiile de sânge,  un centru suedez de transfuzii, Blodcentralen, a venit cu o idee interesantă: de a le trimite donatorilor un mesaj text, pe telefonul mobil, de fiecare dată când sângele donat de ei ajută la salvarea unei vieţi.


Ideea este menită să atragă mai mulţi donatori de sânge, în condiţiile în care în multe ţări vestice a scăzut destul de mult interesul pentru donarea de sânge. Astfel, fiecare donator va fi informat în legătură cu ce se întâmplă cu sângele pe care l-a donat. Autorii iniţiativei consideră că, în acest mod, donatorii vor realiza că gestul lor a însemnat ceva, a adus o schimbare în bine, a salvat viaţa cuiva, lucru care îi va încuraja să mai doneze şi altădată.


„Încurajăm mereu noi modalităţi de a sublinia importanţa donatorilor. Vrem să le oferim un feedback despre efortul lor şi credem că această metodă este una potrivită”, explică Karolina Blom Wiberg, din partea Blodcentralen, pentru publicaţia The Independent. Primul mesaj primit de un donator când donează sânge este cel de mulţumire. Apoi, de fiecare dată când sângele donat de el ajută un pacient, mai primeşte câte un mesaj.


Aceste mesaje sunt însoţite şi de date despre stocurile de sânge, pentru a informa oamenii dacă mai este nevoie de sânge, de cât sânge este nevoie sau ce tip. „Scopul comunicării este de a face publică importanţa donatorilor şi de a-i face pe ei să înţeleagă ce contribuţie semnificativă au”, mai spune Karolina Blom Wiberg. Programul propus de Blodcentralen a avut succes în prima fază, cât a fost rulat ca „pilot” (în ultimii trei ani), astfel că acum este folosit de toate serviciile de colectare a donaţiilor de sânge din Suedia.


Iniţiativa a atras asupra ei ochiul atent al social media. „Avem multă expunere în social media, dar şi în presa tradiţională, datorită acestei iniţiative cu mesajele text. Însă, dincolo de acest fapt îmbucurător, credem că ideea funcţionează exact cum speram: convinge donatorii să revină cu alte şi alte donaţii de sânge”, spune Blom Wiberg.


SURSA: THINK OUTSIDE THE BOX

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel