EXCLUSIV  În paşi de dans, spre "visul american". EXCLUSIV. Campioană româncă: "Nu îi interesează dacă eşti român, italian sau bulgar"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

O poveste de viaţă începe abia în momentul în care omul decide să îşi urmeze inima şi visul, indiferent unde îl poartă, chiar dacă asta înseamnă să înceapă o nouă viaţă într-o altă ţară. O poveste comună pentru cei mai mulţi români plecaţi în străinătate. Irene Bocan, un nume care a adus cinste României în ringurile marilor concursuri de dans sportiv, a povestit pentru ŞtiriDiaspora.ro cum a ajuns să îşi trăiască visul şi pasiunea în „american style”, cum sunt priviţi românii în America ţi ce şanse sunt cu adevărat să te realizezi în SUA ca român, în câţiva „paşi” simpli.

„În ţară, în România, eu am făcut dans sportiv de performanţă şi pentru cinci ani la rând am fost vicecampioană naţională şi un an de zile am fost campioana naţională a României.

Am reprezentat ţara la foarte multe campionate mondiale şi europene, foarte multe concursuri câştigate în afara ţării”, ne-a declarat Irene, stabilită în prezent în New Jersey.

Irene Bocan

 

În paşi de dans, spre „visul american”

 

Intuiţia a purtat-o peste ocean, unde a realizat că munca sa poate fi dusă la un alt nivel.

„Aveam nişte colegi de dans care au plecat în America şi tot postau pe Facebook că sunt la concursuri şi am întrebat cum este. Îmi spuneau că este o experienţă total diferită de România. Aici adulţii fac dans, îşi cumpără rochii cu strasuri, cu Swarovski, cum vezi la "Dancing with the Stars", în filme, aşa este şi acolo.

Şi mi-a plăcut ideea. Aici predam mai mult pentru copii de performanţă, îi pregăteam pentru concursuri şi am zis să încerc cât sunt mai tânără, să văd dacă îmi place şi mi-a plăcut. Mi-a plăcut şi viaţa de acolo. Sunt foarte buni pe legi, adică sunt foarte prompţi. Ce promit, aia dau”, susţine Irene Bocan.

 

Viză de muncă şi Green card

 

Alegerea noii „case” s-a dovedit de succes pentru campioana româncă, iar acum îşi doreşte să obţină actele necesare pentru a lucra şi locui pe termen lung în SUA.

 „Mi-am depus CV-ul pe nişte site-uri din afară, la nişte şcoli de dans. Şi m-au sunat, am semnat un contract, dar trebuie să depui de viză de muncă, nu green card. Este viză de muncă, care se obţine pentru un termen limitat. Viza mea este pentru un termen de trei ani şi se numeşte 01, ceea ce este o viză pentru abilităţi extraordinare. Această viză se obţine numai de către sportivi de performanţă, balerini, cântăreţi la operă, ceva în arte sau un sport.

Acum eu deja am obţinut două vize de muncă una după alta. Sunt de cinci ani jumătate în America şi acum vreau să depun actele pentru green card, pentru că după ce ai două vize şi ai plătit taxe acolo şi ai fost cetăţean model, eu am avut şi concursuri acolo, am început să particip la concursuri şi în America la dans, poţi depune de green card care îţi oferă mai multă libertate, dar nu cetăţenie.

Eu predau de foarte mulţi ani dans, deja de 17 ani. Şi în America predau dans la adulţi, dar şi dansez profesionist şi dansez un stil nou, care la noi în ţară nu există încă, se numeşte american style şi se numeşte smooth style, acolo a luat naştere, inspirat din dansul sportiv american.

Am fost şi în Europa, şi în Mexic. Doar în America am locuit. Când am fost în alte ţări, am fost pentru concursuri, pentru câteva zile”.

 

„Visul american”, accesibil pentru români?

 

Însă este o viză de muncă sau un green card un ţel accesibil pentru toţi românii care vor să lucreze şi să locuiască în America? Care sunt paşii?

„Ce am văzut eu, America şi şefii, adică cine te angajează, ţin foarte mult să fii serios, să fii bine pregătit, să nu minţi. Adică să fii un om cum trebuie. Şi te primesc cu braţele deschise, te ajută. Asta e important, să fii profesionist şi bine crescut”, afirmă Irene.

 

Costurile vieţii de zi cu zi în America

 

Potrivit acesteia, preţurile nu sunt cu mult diferite de România raportate la salariile câştigate în SUA, ba chiar sunt şi lucruri pe care le găseşti mai ieftin.

„Da, benzina este mult mai ieftină. Mâncarea este comparativă a ca şi preţ cu România, adică este ieftină mâncarea. Te duci şi umpli coşul şi dai 150 de dolari sau 200, dar ai pentru o săptămână pentru o familie. Iar ce este mai scump sau mai mult ca la noi sunt casele şi chiriile”.

Cumpărarea unei locuinţe în SUA se aseamănă cu condiţiile din orice alt stat, mai spune românca.

„Depinde cât câştigi, cât pui deoparte, depinde unde vrei să îţi iei casă. Sunt zone diferite, zone foarte bune unde casele pot fi la jumătate de milion sau mai sus sau pot fi zone în care sunt mai ieftine, la 200-300 de mii de dolari. Trebuie să îţi pui nişte bani deoparte. Din câte ştiu eu, la bancă îţi cere să ai minim 20% avans şi după faci credit la bancă aşa cum e la noi. E cam la fel”.

Irene apreciază însă diferenţa de abordare a autorităţilor şi a sistemului de justiţie faţă de oameni.

„Acolo legile se respectă clar. Dacă, Doamne fereşte, un doctor a făcut ceva greşit, chiar poţi să îl dai în judecată şi ai şanse de câştig. La noi, sunt legi dar e foarte greu să câştigi un proces ca şi cetăţean. Acolo au legile foarte clare şi foarte corecte”.

 

“Americanii chiar iubesc românii”

 

Întrebată dacă vreodată s-a confruntat cu o atitudine ostilă din partea cetăţenilor americani din cauza faptului că este româncă, Irene a răspuns ferm:

„Nu, din contră. Americanii chiar iubesc românii. Ce ştiu ei de România, ştiu de Dracula, vampiri. Ziceau: ‚Oi fi şi tu vreun vampir?’, zic ‚nu, nu sunt’. Şi ştiu de Nadia Comăneci. Şi cei cărora le place fotbalul, sunt puţini pentru că la ei este fotbal american, ştiu şi de Hagi. Dar în rest, sunt foarte drăguţi. Sunt înnebuniţi după accentul nostru pentru că noi vorbim cu acel ‚r’ mai pronunţat şi în engleză şi le place la nebunie. Dar  experienţe negative, pot să zic că zero, sub zero. Numai pozitive. Nu este ca în Europa când te duci şi te asociază cu alte etnii.

În America sunt foarte deschişi. Spun: „Am auzit de România! Cum e acolo?” Întreabă de Dracula”.

 

„Nu fac diferenţe între oameni. Nu contează dacă eşti italian sau eşti român”

 

„Ce spun americanii, mai ales pe partea de dans, care este foarte importantă, spun că se vede clar şcoala europeană faţă de şcoala americană. Adică suntem mult mai bine pregătiţi, avem tehnică mai bună şi ca şi profesori suntem mult mai didactici.

Spun ‚Ah, eşti din Europa de Est’, dar nu fac diferenţe între oameni. Asta îmi place. Adică nu contează dacă eşti italian sau eşti român sau eşti bulgar, se comportă la fel cu tine.

Într-adevăr, le place foarte mult moda din Europa şi tot timpul spun ‚Ah, se vede că eşti europeană! Ia, uite cum te-ai îmbrăcat! Ia uite cum ţi-ai aranjat părul!’ Adică chiar le place, se inspiră”.

 

Mai sunt implicaţi românii din America în politica de acasă?

 

„Sunt implicați. Ascultă știrile, ascultă ce se întâmplă în  țară, se duc la vot. Este foarte important votul, îți spui punctul de vedere. Chiar îi interesează, au discuții, vorbesc despre politică”.

Comunităţile de români sunt prezente în America şi sunt chiar unite, potrivit lui Irene.

„Sunt şi în New Jersey. Am călătorit foarte mult cu meseria mea şi nu am putut să fiu aşa de aproape de comunitatea de la biserică pentru că la noi concursurile sunt în weekend, sâmbăta şi duminica şi da,  oamenii se duc la biserică duminica, se văd sâmbăta înainte. Dar da, sunt comunităţi”.

 

„Am două case, două familii”

 

Întrebarea pe care o aud toţi românii stabiliţi în altă ţară: „Te-ai mai întoarce în România?”

„Nu ştiu să spun acum. Nu ştiu cum o să fie viitorul. Mie îmi place să vin în România, să îmi văd familia, prietenii, dar îmi place să muncesc acolo pentru că totul este foarte pe faţă şi  plăteşti taxe, eşti cetăţean model, totul e ok. Îmi place sistemul. În ţară vin să îmi vizitez familia şi prietenii, dar să muncesc îmi place acolo. Chiar îmi place.

Nu am copii, mi-ar plăcea să îmi întemeiez o familie acolo. Am şi prieteni români, mi-a făcut şi prieteni din America. Da, chiar pot să spun că am două case, două familii”, a conchis Irene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel