Fiul și nepotul Sofiei Rotaru au încercat să fugă din Ucraina și să intre în Moldova

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

La 7 martie, un grup de 9 persoane au fost arestate la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene din Mohyliv-Podilskyi. Acestea au încercat să treacă, ilegal, frontiera de stat ucraineană. Printre acestea se aflau fiul și nepotul Sofiei Rotaru.

Printre cei reținuți se numără 8 cetățeni ucraineni majori și un șofer, cetățean al Republicii Moldova, care au încercat să treacă frontiera în țara vecină. Toți au fost reținuți, bărbații au încercat să părăsească țara pentru a fugi de îndatorirea de a o proteja.

Amintim că, de la izbucnirea războiului, bărbații ucraineni, cu vârste între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara. Această interdicție este valabilă în perioada de aplicare a legii marțiale. „Este interzisă părăsirea Ucrainei de către cetățenii ucraineni de sex masculin, cu vârstă între 18 și 60 de ani. Această normă se va aplica pentru perioada regimului juridic al legii marțiale”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului de Interne ucrainean.

Fiul și nepotul Sofiei Rotaru se numără printre cei reținuți.  Anterior, Sofia Rotaru a spus că se află la Kiev și se roagă pentru pacea din Ucraina.

Sofia Rotaru este cântăreață, compozitoare, actriță, designer și dansatoare, considerată cea mai importantă artista a fostei Uniuni Sovietice. Este numită "Regina Pop", în 1986 a primit premiul "Artist al Poporului din URSS", iar în 2000 a fost desemnată artista secolului.

Cine este Sofia Rotaru

 

Născută din părinți de origine etnică română, în satul Marșenița din regiunea Cernăuți (Ucraina), localitate care a aparținut, în trecut, de principatul Moldovei, apoi de România, Rusia țaristă și de Ucraina Sovietică, Sofia Rotaru a îmbrățișat de mică carieră muzicală. Satul în care s-a născut cântăreața a aparținut în trecut principatului Moldovei, apoi Imperiului Otoman (Raiaua Hotin), apoi Rusiei țariste, apoi României.

Este cunoscută pentru vocea sa lirica și sex appeal, ca și pentru recunoștința socială și religioasă. Cariera sa este marcată de un succes mondial pe scena muzicală și de mai multe controverse, cauza cărora a devenit Sofia Rotari însăși, anume în țările Europei de Est și în țările fostei Uniune sovietice.

A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cântăreață care a primit titlul "Artist al Poporului din URSS" și în 2000 a fost numită Cântăreața secolului XX. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei. Ialta este locul reședinței sale principale, dar locuiește și la Moscova, Kiev și în Baden-Baden.

Este posesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaler al Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel