Dosarul şpăgilor din Arad. Patru parlamentari PSD, trimişi în judecată

Andreea Cosma |
Data publicării:

Patru parlamentari şi mai mulţi foşti şefi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, în legătură cu angajarea unor controlori de trafic de la frontieră şi mita pe care ar fi luat-o aceştia de la şoferi de camioane, pentru a contribui cu sume inclusiv la PSD sau lideri ai partidului.

Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, de DNA, parlamentarii trimişi în judecată, în stare de libertate, sunt deputaţii arădeni Dorel Căprar şi Florin Tripa, respectiv senatorul Ioan Narcis Chisăliţă şi deputatul Luminiţa Maria Jivan, ambii aleşi pe lista PSD Caraş-Severin.

Căprar, fost preşedinte al PSD Arad, este acuzat de "folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată", dar şi de complicitate la luare de mită în formă continuată.

Tripa, care era secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene PSD Arad, este acuzat de "folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată" şi "complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

Senatorul Chisăliţă şi deputatul Luminiţa Maria Jivan, fost preşedinte al PSD Caraş-Severin, sunt acuzaţi de "folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite".

 

Parlamentari şi şefi ai DRDP Timişoara, trimişi în judecată



Mai mulţi şefi şi angajaţi din cadrul DRDP Timişoara sunt arestaţi la domiciliu sau puşi sub control judiciar, fiind trimişi în judecată în acelaşi dosar.

Printre inculpaţi se numără Cristian Ispravnic, fost şef al DRDP Timişoara şi vicepreşedinte PSD Arad, şi Cristian Horgea, fost şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II şi vicepreşedinte al PSD Arad. Între altele, ei sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că "în cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora".

DNA precizează că cercetările s-au desfăşurat pe două paliere, primul privind "protecţia" oferită de persoanele cu funcţii controlorilor de trafic, în schimbul unor sume cuprinse între 100 şi 500 euro lunar. În al doilea rând, procurorii au urmărit modalitatea în care se făceau angajările în DRDP Timişoara, "respectiv pe linie de partid şi cu remiterea unor sume de bani".

"Spre exemplu, pentru a oferi 'protecţie', în perioada septembrie 2016 - noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro (...) În aceeaşi manieră ar fi procedat şi inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 - 13.11.2019, ar fi pretins şi primit de la acelaşi martor sumele de 900 de euro şi 250 de lei", arată comunicatul DNA.

 

Concursuri fraudate pentru posturi de controlori de trafic



Procurorii susţin că, în perioada iunie - noiembrie 2019, Ispravnic, Horgea şi Căprar şi-ar fi folosit influenţa pentru angajarea a cinci controlori de trafic "prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi".

"De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Existau şi situaţii în care candidaţilor care aveau susţinere politică să nu li se mai pretindă şi remiterea unor sume de bani", arată DNA.

Şeful DRDP Timişoara ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană, iar Horgea ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro şi 10.000 de euro. În ceea ce-l priveşte pe deputatul Căprar, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, "pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid".

 

DNA: Taxe plătite direct la visteria partidului



De asemenea, procurorii susţin că şefi din cadrul DRDP Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută.

Procurorii arată că persoanele cu funcţii de conducere susţinute de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, "raportat la necesităţile de moment". De exemplu, fostul lider al PSD Arad ar fi pretins şi primit câte 1.500 de lei de la Cristian Horgea, Mircea Lucaciu şi Bogdan Munteanu, pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia.

DNA precizează, referitor la prejudiciile materiale sau de imagine cauzate în acest caz, că nici Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi nici partidul din care făceau parte inculpaţii (PSD - n.r.) nu s-au constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul, care are în total 13 inculpaţi, a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel