COVID-19 a făcut ravagii în rândul cadrelor medicale. OMS: „Estimăm că cel puţin 115.000 de angajaţi din sănătate au murit”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Medicii de la urgențe primesc ajutor. Medicii de familie vor face muncă voluntară zilnic
Medicii de la urgențe primesc ajutor. Medicii de familie vor face muncă voluntară zilnic

Cel puţin 115.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii au murit din cauza maladiei COVID-19, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Sunt mulţi cei care au fost ei înşişi infectaţi şi, deşi rapoartele sunt rare, estimăm că cel puţin 115.000 de angajaţi din sănătate şi din centre de îngrijire au plătit cu preţul suprem în timp ce lucrau pentru ceilalţi oameni”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea adunării generale a membrilor OMS.

În total, numărul de decese oficiale atribuite virusului s-a ridicat la circa 1,8 milioane.

Dincolo de acestea, el a denunţat încă o dată “inegalitatea scandaloasă” în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri pe plan mondial, fapt care “perpetuează pandemia”.

 

Peste 75% din toate dozele de vaccinuri din lume au fost administrate în doar 10 ţări

 

Astfel, a explicat directorul OMS, peste 75% din toate dozele de vaccinuri din lume au fost administrate în doar 10 ţări.

„Nu există o manieră diplomatică în a spune acest lucru: un mic grup de ţări care fabrică şi cumpără majoritatea vaccinurilor (...) controlează soarta restului lumii”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Numărul dozelor administrate în lume până în prezent ar fi fost suficient pentru a îi inocula pe toţi angajaţii din sănătate şi pe persoanele vârstnice, dacă ele ar fi fost distribuite echitabil”, a mai spus directorul general al OMS.

 

Proiectul COVAX

 

OMS, alături de alţi parteneri precum GAVI şi CEPI, a implementat un mecanism mondial de livrare a vaccinurilor anti-COVID-19 către ţările sărace, denumit COVAX, însă dispozitivul se confruntă cu o lipsă de vaccinuri pentru că ţările bogate, dorind să îşi vaccineze întreaga populaţie, au acaparat majoritatea dozelor existente pe piaţă.

În plus, India, de unde provin majoritatea vaccinurilor din dispozitivul COVAX, a blocat exporturile de doze pentru a-şi vaccina propria populaţie, în contextul în care ţara asiatică este devastată de pandemia de coronavirus.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel