Un studiu recent al Centrului Medical NYU Langone, publicat în revista JAMA Oncology, a arătat o legătură puternică între compoziția microbiană orală și riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Cercetarea a descoperit că cele 27 de tipuri de bacterii și ciuperci care se află în cavitatea bucală pot fi relaționate cu un risc de 3,5 ori mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.
Oamenii de știință au observat, în timp, că persoanele cu o sănătate orală precară sunt mai vulnerabile la cancerul pancreatic. Cu toate că studiile anterioare au arătat că bacteriile pot călători de la gură la pancreas prin salivă, ultimul studiu a identificat exact microbii specifici care contribuie la riscul de a dezvolta cancer pancreatic.
Datele folosite la studiu au fost adunate de la 122.000 de persoane. Oamenii de știință au evaluat structura genetică a microbilor prezenți în saliva subiecților și au identificat 24 de specii de bacterii și ciuperci care au crescut sau au scăzut riscul de cancer pancreatic. Cele 24 de specii au fost adăugate lângă alte trei deja cunoscute ca responsabile de parodontoză și care împreună au triplat probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic.
Recentul studiul este primul care demonstrează că ciupercile orale, în special Candida, pot influența cancerul pancreatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News