Coronavirus: mit sau adevăr. Iată ce spun specialiștii

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Un medic specialist în boli infecțioase desființează miturile despre coronavirus și dezvăluie care este, de fapt, adevărul despre COVID-19.

Nu doar COVID-19 e viral în aceste zile. Ci și miturile pe care le tot vezi pe Facebook.

„Apa nu elimină virusul din organism. Într-adevăr, copiii și adolescenții pot fi infectați cu acest virus, dar din motive pe care nu le înțelegem deocamdată, starea lor nu e la fel de gravă ca în cazul persoanelor care sunt mai în vârstă”, spune medicul Peter Hotez.

„Nu vă bazați pe temperatură sau umiditate să inactiveze sau să distrugă acest virus. Modul prin care putem scăpa de el e prin igienă și dezinfecție”, afirmă expertul în boli infecțioase Gavin Macgregor-Skinner.

CNN a luat toate poveștile de genul ăsta la rând și le-a discutat cu medicul specialist în boli infecțioase, Robert Legare Atmar. Iată răspunsurile lui.

 

Coronavirus: mit sau adevăr?

 

MIT: Dacă bei suficientă apă, ești protejat de coronavirus. Argumentul ar fi că odată cu apa, virusul ajunge în stomac, unde e distrus de lichidul gastric.

ADEVĂR: Chiar dacă ar funcționa, ceea ce nu e cazul, oamenii respiră și pe nas, nu doar pe gură, deci virusul ar putea ajunge până la urmă în plămâni.

 

MIT: Gargara cu apă cu sare ține la distanță COVID-19.

ADEVĂR: Analizele în cazul altor infecții respiratorii arată că soluțiile saline nu sunt eficiente.

 

MIT: Dacă îți ții respirația timp de zece secunde și nu tușești sau simți vreun disconfort, atunci nu ai nicio infecție.

ADEVĂR: „Pur și simplu nu e corect. Când ai o infecție virală acută, poate fi dificil să inspiri adânc și să nu tușești, deoarece căile respiratorii sunt permanent iritate. Și simplul fapt că poți să îți ții respirația timp de zece secunde nu înseamnă că nu ai coronavirus”, a explicat medicul intervievat de CNN.

 

MIT: Dacă îți curge nasul, atunci ai o simplă răceală. Principalul simptom de coronavirus e tusea seacă.

ADEVĂR: Când îți curge nasul poți să ai gripă, o alergie sau altă afecțiune. Într-adevăr, mulți oameni diagnosticați cu coronavirus au o tuse seacă, însă la cei care boala s-a transformat în pneumonie, tusea poate fi productivă.

 

MIT: Dacă ai coronavirus, o să faci pneumonie. Virusul infectează mai întâi gâtul și provoacă o senzație neplăcută timp de trei sau patru zile.

ADEVĂR: Simptomele de coronavirus variază de la pacient la pacient, deci nu toți vor avea o senzație neplăcută în gât. De asemenea, nu toți cei cu acest simptom au coronavirus și nici toți cei diagnosticați cu COVID-19 nu o să facă pneumonie.

 

MIT: Bolnavii de coronavirus experimentează senzații de înec.

ADEVĂR: Nu e adevărat, nu așa acționează virusurile respiratorii. Mulți oameni infectați cu coronavirus nu se confruntă cu infecții nazale.

 

MIT: Până când o persoană care are coronavirus e spitalizată, dezvoltă fibroză pulmonară.

ADEVĂR: O informație alarmistă care e 100% incorectă. Aproape 80% dintre cei infectați cu coronavirus au doar simptome ușoare.

 

În concluzie, nu credeți tot ce citiți sau auziți despre coronavirus, este recomandarea Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel