Restricții la intrarea în România pentru cetățenii străini

sursa foto: Poliţia de Frontieră
sursa foto: Poliţia de Frontieră

Cetățenii străini și apatrizii nu mai pot intra în România, cu unele excepții. Șoferii de camioane trebuie să aibă dezinfectant, mănuși și măști. Șoferii de camioane așteaptă, luni, 2 ore pentru a intra în țară prin vama Nădlac, respectiv 300 de minute la Calafat pentru a ieși.

Potrivit Poliției de Frontieră, începând de duminică seara se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Măsura de nepermitere a intrării în Romania dispusă față de cetățenii străini si apatrizi se realizează în conformitate cu normele corespunzătoare stabilite de Regulamentul UE 399/2016 al Parlamentului European si al Consiliului cu privire la codul Uniunii privind regimul de trecere al frontierelor de către persoane (codul frontierelor Schengen).

 

Ce categorii fac excepții

 

Fac excepție de la această măsură și le este permisă intrarea pe teritoriul României cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

- sunt membri de familie ai cetățenilor români

- sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;

- sunt persoane care au o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene

- sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent

- este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar

- sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare

- sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale)

- sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

 

Șoferii acestor autovehicule nu se supun măsurilor de carantină sau izolare

 

În ce privește transportul de mărfuri, șoferii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 t au obligația să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față, precum și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.

Șoferii acestor autovehicule, care sosesc din „zone roșii" sau „zone galbene" ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată COVID-19.

Potrivit aplicației de monitorizare a traficului la graniță, dezvoltată de Poliția de Frontieră, luni, timpii de așteptare la vama Nădlac din județul Arad, pe sensul de intrare în țară pentru camioane, a ajuns la 120 de minute. La ieșire, șoferii de camioane așteaptă la Calafat 300 de minute, 90 la Petea și 70 la Borș.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy