Ce preț va avea vaccinul împotriva Covid-19 produs de Pfizer și BioNTech

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech intenționează să obțină venituri de aproape 13 miliarde de dolari din comercializarea vaccinului împotriva Covid-19 anul viitor, potrivit analiștilor de la banca de investiții Morgan Stanley.

Această sumă uriașă va fi împărțită în mod egal între cei doi giganți farma. Astfel, americanii de la Pfizer ar obține o sumă mult mai mare de pe urma vaccinului anti-Covid decât din comercializarea celui mai de succes produs al său din prezent - un vaccin împotriva pneumoniei, care a generat anul trecut 5,8 miliarde de dolari, scrie The Guardian.

Pfizer a fost de acord să furnizeze Statelor Unite 100 de milioane de doze de veccin, la un preț de 19,50 dolari doza. Însă vaccinul se administrează în două doze, astfel că suma se ridică la 39 de dolari pentru imunizarea unei persoane. Și Uniunea Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze, în timp ce Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze.

În timp ce alte companii farmaceutice s-au angajat să nu profite de pe urma vaccinurilor împotriva Covid-19, Pfizer a adoptat o poziție diferită. Tratând-o ca pe o oportunitate comercială, compania a refuzat finanțarea cercetărilor din partea guvernului SUA ​​și a folosit în schimb aproape 2 miliarde de dolari din fondurile proprii pentru a dezvolta vaccinul Covid-19, alături de nemții de la BioNTech.

 

Guvernele vor trebui să achite între 3 și 5 dolari pentru o doză de vaccin

 

Cu toate acestea, compania BioNTech, cu sediul în Mainz, a primit 375 de  milioane de euro de la guvernul german și un împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. BioNTech este însă o companie minusculă în comparație cu Pfizer. Compania germană a înregistrat venituri de 109 milioane de euro anul trecut, față de 52 miliarde de dolari ale Pfizer. Pe de altă parte, producătorul american Johnson & Johnson și  AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului în parteneriat cu Universitatea Oxford, s-au angajat să-și pună la dispoziție vaccinurile fără scop lucrativ în timpul acestei pandemii.

AstraZeneca a anunțat deja că guvernele vor trebui să achite între 3 și 5 dolari pentru o doză de vaccin, propunând și o schemă de plată diferită pentru țările sărace.  În același timp, compania americană Moderna, care a primit aproape 1 miliard de dolari finanțare de la guvernul SUA, a anunțat un preț cuprins între 32 și 37 de dolari pentru o dăzo de vaccin anti-Covid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel