Alexandru Rafila, anunț despre închiderea școlilor: „Sunt utile şi testele de salivă”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, exclude închiderea școlilor în această perioadă și spune că testarea copiilor este necesară în continuare. 

Declarațiile ministrului vin după ce Raed Arafat a anunțat că este posibil ca testele de salivă să fie retrase din școli dacă specialiștii vor decide că nu sunt relevante. În același timp, șeful DSU nu a precizat dacă vor fi înlocuite cun un alt tip de teste, de exemplu cele rapide nasofaringiene.  

„Sigur că menţinerea şcolilor deschise este un factor favorizant. Nu se poate spune că nu este.

Însă consecinţele închiderii şcolii asupra sănătăţii acestor copii, mă refer la sănătatea psihică şi fizică, sunt extrem de mari. Iar consecinţele economice sunt şi mai mari”. Gândiţi-vă că un milion de elevi dintre cei 2,9 milioane stau acasă şi au nevoie de un părinte care să-i supravegheze. Vă închipuiţi că am putea să închidem şcolile o lună sau două, cum s-a întâmplat în 2020, şi să avem un milion de părinţi în concediu în această perioadă? Mi se pare inaplicabil, periculos şi pentru sănătatea copiilor, şi pentru sănătatea economiei şi a societăţii. Avem 2,9 milioane de elevi si avem intr-o saptamana 27 de mii de imbolnăviri, adică 1%, cazuri descoperite. Noi la nivel național avem 200 de mii și ceva în concediu sau în carantină”, a precizat ministrul Sănătății, luni seară, la un post TV.

Întrebat despre testarea din școli, ministrul Sănătății a declarat că sunt folositoare și testele de salivă, chiar dacă nu sunt relevante, dar ele sunt folosite ca un screening pentru depistarea posibilelor cazuri de infectare. 

„În momentul de faţă, când avem o circulaţie mult mai intensă a virusului, sunt utile şi astfel de teste”, a menționat ministrul.

Declarațiile ministrului vin după ce Raed Arafat a anunțat luni că specialiştii vor analiza impactul utilizării testelor de salivă și, dacă se va ajunge la concluzia că sunt „fără valoare adăugată”, este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel