Zeci de tone de deșeuri, descoperite la frontieră, în ultimele zile, de poliţiştii bihoreni

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Zeci de tone de deșeuri, descoperite la frontieră, în ultimele zile, de poliţiştii bihoreni
Zeci de tone de deșeuri, descoperite la frontieră, în ultimele zile, de poliţiştii bihoreni

Poliţiştii de frontieră bihoreni împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Bihor nu au permis intrarea în ţară a unui camion încărcat cu aproximativ 16 tone  de deșeuri constând în îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente necesare importului.

Si poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Giurgiu, au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu rutier, cantitatea de 21 de tone deșeuri plastice, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente de transfer conform prevederilor legale în vigoare.  De la începutul anului, poliţiştii de frontieră, în colaborare cu autorităţile competente în protecţia mediului, au descoperit şi oprit, în total, aproximativ 3.700 tone de deşeuri care urmau să ajungă în România.

 

Automarfar, condus de un șofer polonez, burdușit cu îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate 

 

În data de 11.06.2021, în jurul orei 07.50,  poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean polonez, în  vârstă  de  43 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoțire a mărfii, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate de la o societate din Polonia, pentru o firma din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului sus-menționat, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu  îmbrăcăminte și încălțăminte uzate, dar acestea era de fapt deşeuri în greutate totală de 15.920 de kilograme. De asemenea, în urma verificărilor s-a stabilit faptul că pentru întreaga încărcătură transportată, șoferul automarfarului nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul de deşeuri. În cauză, autoritățile de control au dispus nepermiterea accesului pe teritoriul României pentru mijlocul de transport rutier și mărfurilor transportate.

 

Ansamblu rutier,  condus de un șofer bulgar, încărcat cu mase plastice

 

În data de 10.06.2021, în jurul orei 09.20, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul asupra unui ansamblu rutier, care era condus de către un cetățean bulgar, în vârstă de 53 de ani.

Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, cantitatea de 21.210 de kilograme deșeuri din plastic, care fuseseră încărcate de la o societate comercială din Grecia și aveau ca destinație o altă societate din județul Ilfov. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului sus-menționat, colegii noștri au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Giurgiu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că documentele de notificare pentru circulația transfrontalieră, prezentate de către șofer, nu erau conforme Regulamentului CE nr. 1013/2006, privind transferul de deșeuri. În cauză, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru acest mijloc de transport.

 

65 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia

 

În anul 2021, au  fost identificate 65 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, pentru care, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale. Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.700 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sau sticlă ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României. În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel