Valeriu Gheorghiță, după ce mai multe ţări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: Noi nu am primit doze din acel lot

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3.

Acesta a precizat că, până în 9 martie, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca.

„Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

 

Gheorghiţă: Noi nu am primit doze din acel lot

 

Acesta susține că, din datele pe care le are „aproximativ nouă țări europene au decis să suspende vaccinarea” cu AstraZeneca, dar nu se știe dacă este suspendată integral sau numai cea făcută cu doze din lotul respectiv.

Valeriu Gheorghiță a precizat că în România nu au fost raportate „efecte adverse importante”.

„Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. În România nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, într-adevăr, raportate mai frecvent reacții adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrate și cele generale, care constau în durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare sau articulare, care persistă, într-adevăr, pe o perioadă mai îndelungată de timp, de circa una-două-trei zile medie și care se ameliorează sub tratamentul obișnuit cu antitermic și antiinflamator”, a spus șeful campaniei de vaccinare anti-Covid.

Acesta a mai spus că reacțiile au fost „mai resimțite la persoanele tinere, comparativ cu persoanele cu vârstă de peste 60-65 de ani, care au o rată mai scăzută a acestor reacții adverse și acest lucru denotă, de fapt, reactivitatea organismului tânăr, care reacționează destul de prompt în cazul vaccinurilor în general, mai ales în cazul unui vaccin bazat pe vector viral, care e mult mai reactogen”.

 

Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

 

Întrebat când va fi luată o decizie cu privire la o eventuală suspendare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță a spus că Agenția Europeană a Medicamentului analizează joi această situație.

„Această decizie poate fi luată oricând, cât mai repede după ce noi vom fi înștiințați de motivul deciziei statelor europene. Ne interesează să știm care a fost motivul, ținând cont că în momentul de față țările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepționat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente trombotice. Agenția Europeană a Medicamentului analizează în momentul de față toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european și în scurt timp va face o precizare așa cum este și firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piață a acestui vaccin”, a mai spus acesta.

Șeful campaniei de vaccinare a mai precizat că România mai are circa 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca în stoc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel