Un vierme viu, de opt centimetri, extras de medici din creierul unei femei: Parazitul ar fi ajuns acolo când femeia culegea spanac

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Medicii au găsit și îndepărtat un vierme parazit viu, de aproximativ 8 centimetri lungime, din creierul unei femei. Este primul caz cunoscut de acest gen. Femeia ar fi intrat în contact cu parazitul în timp ce culegea spanac.

Oamenii de știință au publicat săptămâna aceasta informații despre un caz fără precedent în Australia, unde au găsit și extras un vierme parazit viu din creierul unei femei din Canberra.

Viermele avea o lungime de aproximativ 8 centimetri (puțin peste 3 inci) și este un vierme rotund întâlnit cel mai des la speciile de pitoni, cunoscut sub numele de Ophidascaris robertsi.

Acesta a fost găsit în creierul unei femei în vârstă de 64 de ani, după ce aceasta se plânsese de o varietate de simptome și afecțiuni schimbătoare pe o perioadă îndelungată.

Neurochirurgul Hari Priya Bandi a găsit și a îndepărtat parazitul cu forcepsul în timpul unei biopsii. "Am folosit forcepsul de fixare a tumorii și am scos ceva la care cu siguranță nu mă așteptam: o chestie liniară, ghemuită", a declarat Bandi marți pentru DW.

Un vierme viu, de opt centimetri, extras de medici din creierul unei femei



"Iar doctorul meu rezident a spus: "Este asta o arteră?", pentru că așa arăta. Iar eu am spus, 'nu este o arteră, nu suntem nici pe departe lângă vreo arteră! Și am observat că se mișca și am zis: 'scoate-o din forcepsul meu!'. Așa că l-am pus rapid într-un vas de anatomie patologică și era un vierme care se zvârcolea viguros".

Întrebat dacă este corectă presupunerea că viermele se mișca și în interiorul crpuui femeii, medicul Bandi a spus că da și că scanările lor au demonstrat acest lucru.

Simptomele femeii începuseră cu probleme pulmonare, hepatice și adominale, a spus Bandi, dar au evoluat spre probleme precum depresia, probabil pe măsură ce activitățile animalului au continuat să afecteze diferite părți ale creierului.

Psihiatrul ei a efectuat tomografii computerizate în care ceea ce a fost identificat ulterior ca fiind viermele a fost vizibil pentru prima dată, iar scanările RMN ulterioare pentru a pregăti procedura au arătat apoi cum se mișca anomalia.

"Când operezi creierul cuiva și faci o biopsie sau ceva de genul acesta, nu te aștepți niciodată să întâlnești ceva viu", a declarat pentru Reuters medicul Sanjaya Senanayake, coautor al studiului împreună cu Bandi. "A fost cu siguranță ceva ce nu vom uita niciodată".

Parazitul ar fi ajuns acolo când femeia culegea spanac



Lucrarea despre acest caz a fost publicată luni în revista Emerging Infectious Diseases. Bandi și Senanayake au speculat că femeia ar fi putut fi expusă la parazit atunci când căuta ierburi sălbatice pentru a prepara un fel de mâncare asemănător cu spanacul, moment în care ar fi putut fi expusă la fecale de piton.

Viermele a fost îndepărtat cu succes anul trecut. Femeia, pe care Senanayake a lăudat-o ca fiind "foarte curajoasă și răbdătoare", a revenit la o viață normală după operația de îndepărtare a parazitului, însă cadrele medicale au continuat să o monitorizeze.

"Evident, pentru că a fost un caz neobișnuit la atât de multe niveluri, o supraveghem îndeaproape și ținem legătura cu ea", a declarat Senanayake. El a spus că descoperirea a fost o surpriză, dar că erau conștienți de această posibilitate, mai ales că habitatele umane și cele animale continuă să se suprapună din ce în ce mai mult.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel