Studiu: vaccin experimental împreună cu imunoterapia, rezultate nesperate împotriva melanomului

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Potrivit Societății Americane de Cancer, melanomul reprezintă aproximativ 1% din toate cancerele de piele, dar cauzează majoritatea deceselor cauzate de cancer de piele. În acest sens, un vaccin experimental cu ARNm utilizat împreună cu imunoterapia arată beneficii neașteptate pentru persoanele cu forme cu risc crescut de cancer de pield.

Într-un studiu care a durat trei ani, în care participanții erau pacienți care îndepărtaseră complet melanomul în stadiul III sau IV, dar prezentau un risc crescut de revenire a bolii, cei care au primit vaccinul dezvoltat de Moderna împreună cu imunoterapie Keytruda de la Merck au avut un risc cu 49% mai mic de recidivă sau deces și un risc cu 62% mai mic de răspândire sau deces a celulelor tumorale la distanță în comparație cu cei care au primit doar Keytruda, au anunțat cele două mari companii farmaceutice într-un comunicat de presă, preluat de cnn.com.

Intermediar, la finalul a doi ani de studiu, s-a constatat un risc cu 44% mai mic de recidivă sau deces și un risc cu 65% mai mic de metastază la distanță sau deces la persoanele care au primit Keytruda și vaccinul, denumit ARNm-4157/V940, în comparație cu cei care au primit doar Keytruda. Însă, 25% dintre participanții la studiu care au primit Keytruda plus vaccinul au raportat evenimente adverse grave legate de tratament, comparativ cu aproximativ 20% dintre cei care au primit doar Keytruda. Printre cele mai frecvente efecte secundare atribuite vaccinului au fost oboseala, durerea la locul injectării și frisoanele.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat, pentru prima dată, Keytruda, care întărește capacitatea sistemului imunitar de a detecta și de a lupta cu celulele canceroase, pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer în 2014.

Datele studiului de fază intermediară ale terapiilor încă nu au fost revizuite de specialiști sau publicate în vreun jurnal profesional. Moderna și Merck afirmă că au început studiile de fază 3, în melanomul în stadiul IIB-IV și cancerul pulmonar fără celule mici, și intenționează să extindă cercetarea pentru a include mai multe tipuri de tumori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel