Știai cât de benefic este untul de arahide pentru corpul tău? Alimentul preferat al americanilor pe care toți românii ar trebui să-l consume mai des

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Știai cât de benefic este untul de arahide pentru corpul tău? Alimentul preferat al americanilor pe care toți românii ar trebui să-l consume mai des / Foto: Unsplash
Știai cât de benefic este untul de arahide pentru corpul tău? Alimentul preferat al americanilor pe care toți românii ar trebui să-l consume mai des / Foto: Unsplash

Untul de arahide este un favorit al adulților și copiilor din America, însă nu este atât de celebru și în România, ceea ce este păcat. Alunele și untul de arahide conțin nutrienți care pot stimula sănătatea inimii unei persoane și pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge. Iată câte beneficii are pentru sănătatea ta.

În funcție de modul în care oamenii folosesc untul de arahide în dieta lor, acesta îi poate ajuta să piardă în greutate sau să ia kilograme în timpul antrenamentelor cu greutăți sau al culturismului.

În acest articol, sunt analizate beneficiile consumului de unt de arahide și sunt explicate riscurile asociate cu consumul acestuia, conform Medical News Today.

 

Beneficiile nutriționale ale untului de arahide

 

Untul de arahide oferă o cantitate bună de proteine, alături de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi magneziu, potasiu și zinc.

În special, fiecare porție de 2 linguri de unt de arahide neted furnizează următoarele substanțe nutritive, minerale și vitamine:

Proteine. Untul de arahide conține 7,02 grame (g) de proteine per porție de 2 linguri. Acest lucru contează în cadrul rațiilor alimentare recomandate (RDA) pentru femei de 46 g și 56 g pentru bărbați, care variază în funcție de vârstă și de nivelul de activitate.

Magneziu. Cu 57 miligrame (mg) de magneziu, fiecare porție ajută la atingerea de 400-420 mg la bărbați și 310-320 la femei. Magneziul este esențial pentru sănătate, jucând un rol în peste 300 de procese chimice din organism.

Fosfor. Fiecare porție conține 107 mg de fosfor, ceea ce reprezintă aproximativ 15,3 la sută din RDA de 700 mg pentru adulți. Fosforul ajută organismul să construiască celule și oase sănătoase și ajută celulele să producă energie.

Zinc. O porție de unt de arahide furnizează 0,85 mg de zinc. Aceasta reprezintă 7,7 la sută din doza zilnică recomandată de 11 mg de la Sursa sigură pentru bărbați și 10,6 la sută din RDA de 8 mg pentru femei. Zincul este necesar pentru imunitate, sinteza proteinelor și formarea ADN-ului.

Niacina. Untul de arahide conține 4,21 mg de niacină pe porție, ceea ce reprezintă o contribuție utilă la aportul recomandat pentru o persoană, de 14-16 mg. Niacina aduce beneficii digestiei și funcției nervoase și ajută la producerea de energie.

Vitamina B-6. Cu 0,17 g de vitamina B-6 pe porție, untul de arahide furnizează aproape 14 la sută din doza zilnică recomandată de 1,3 mg pentru un adultSursa sigură. Vitamina B-6 joacă un rol în peste 100 de reacții enzimatice din organism și poate fi necesară pentru sănătatea inimii și a sistemului imunitar.

Cu toate acestea, există, de asemenea, dezavantaje nutriționale dacă o persoană mănâncă mai mult decât cantitatea recomandată de unt de arahide.

Untul de arahide este bogat în calorii, grăsimi saturate și sodiu.

Fiecare porție conține 3,05 g de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă 23,5 la sută din doza zilnică maximă recomandată de American Heart AssociationSursa sigură de grăsimi saturate pentru cei care consumă 2.000 de calorii pe zi. Oamenii ar trebui să vizeze mai puțin de 13 g de grăsimi saturate pe zi.

De asemenea, conține 152 mg de sodiu, ceea ce reprezintă 10,1 la sută din doza zilnică superioară ideală a unui adult. Sursă sigură de sodiu de 1.500 mg.

Consumul de unt de arahide cu moderație și ca parte a unei diete sănătoase în general poate oferi următoarele beneficii:

 

1. Pierderea în greutate

 

Mai multe studii sugerează despre consumul de alune și alte fructe cu coajă lemnoasă că poate ajuta oamenii să-și mențină greutatea sau chiar să ajute la pierderea în greutate.

Acest lucru se poate datora faptului că alunele îmbunătățesc sațietatea, care este senzația de sațietate, datorită conținutului de proteine, grăsimi și fibre.

Un studiu din 2018 sugerează că consumul de nuci, inclusiv alunele, reduce riscul unei persoane de a fi supraponderală sau obeză. Acest studiu a comparat datele privind dieta și stilul de viață pentru peste 373.000 de persoane din 10 țări europene, pe parcursul a 5 ani.

Cercetări anterioareSursa de încredere bazate pe date colectate de la peste 51.000 de femei au sugerat că cele care au mâncat nuci de două ori pe săptămână sau mai mult au avut o creștere în greutate ușor mai mică pe o perioadă de 8 ani decât femeile care au mâncat rar nuci.

 

2. Stimularea sănătății inimii

 

Untul de arahide conține mulți nutrienți care pot îmbunătăți sănătatea inimii, printre care:

- acizi grași mononesaturați (MUFA)
- acizi grași polinesaturați (PUFAs)
- niacină
- magneziu
- vitamina E

Proporția de grăsimi nesaturate (PUFA și MUFA) față de grăsimile saturate din alimentație joacă un rol deosebit de important în sănătatea inimii. Untul de arahide are un raport similar cu cel al uleiului de măsline - care este, de asemenea, cunoscut ca fiind o opțiune sănătoasă pentru inimă.

Un aport ridicat de nuci poate avea legături cu un risc redus de mortalitate din cauza bolilor de inimă sau a altor cauze. Cercetătorii recomandă în special alunele ca o modalitate rentabilă de a îmbunătăți sănătatea inimii pentru unele persoane.

Cercetările sugerează, de asemenea, că includerea a 46 g pe zi de alune sau de unt de arahide într-un plan de dietă al Asociației Americane de Diabet (ADA) timp de 6 luni ar putea fi benefic pentru inimă, ar îmbunătăți profilul lipidelor din sânge și ar putea controla greutatea persoanelor cu diabet.

Cu toate acestea, deoarece untul de arahide este bogat în calorii, este esențial ca o persoană să își limiteze consumul dacă nu vrea să se îngrașe. De asemenea, dacă mănâncă mai mult decât cantitatea recomandată, va crește aportul de grăsimi și sodiu, ceea ce nu este benefic pentru inimă.

 

3. Culturism

 

Mulți culturiști și pasionați de fitness includ untul de arahide în dieta lor din diverse motive.

Deși cantitățile de calorii vor varia în funcție de statură, nivelul de activitate și rata metabolică, aportul caloric zilnic tipic recomandat variază între aproximativ 1.600-2.400 de calorii pe zi pentru femei și până la 3.000 de calorii pe zi pentru bărbați. Cu toate acestea, bărbații adulți activi ar trebui să consume până la 3.000 de calorii pe zi, în timp ce femeile active au nevoie de până la 2.400 de calorii pe zi.

Datorită conținutului său ridicat de calorii, untul de arahide este o modalitate ușoară de a crește aportul de calorii și grăsimi nesaturate.

Untul de alune este, de asemenea, o sursă de proteine, care sunt esențiale pentru construirea și repararea mușchilor. Deși untul de arahide nu este o proteină completă - ceea ce înseamnă că nu conține toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie - acesta contează în aportul zilnic de proteine al unei persoane.

Ungerea untului de arahide pe pâine integrală constituie o masă proteică mai completă, deoarece pâinea conține aminoacidul metionină, care lipsește untului de arahide.

 

4. Gestionarea nivelului de zahăr din sânge

 

Untul de arahide este un aliment cu un conținut relativ scăzut de carbohidrați, care conține cantități bune de grăsimi și proteine, precum și unele fibre.

Aceste caracteristici înseamnă că untul de arahide, fără adaos de zahăr, nu are un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru înseamnă că poate fi o opțiune bună pentru cei cu diabet.

ADA recomandă ca oamenii să înlocuiască în dieta lor grăsimile saturate cu grăsimi mononesaturate. Ei sugerează untul de arahide, alunele și uleiul de arahide ca surse bune de grăsimi mononesaturate.

Un mic studiu din 2013 sugerează că consumul de unt de arahide sau de alune la micul dejun ar putea ajuta femeile cu obezitate și cu un risc crescut de diabet de tip 2 să își gestioneze nivelul glicemiei. Potrivit studiului, femeile care au adăugat alune la micul dejun au avut niveluri mai scăzute de zahăr în sânge și au raportat mai puțină foame, în comparație cu femeile care au mâncat un mic dejun care conținea aceeași cantitate de carbohidrați, dar fără alune.

Untul de arahide este o sursă bună de magneziu, care este un nutrient esențial pentru persoanele cu diabet. Perioadele continue de glicemie ridicată pot reduce nivelul de magneziu din organism. Nivelurile scăzute de magneziu sunt legate de prediabet și de diabetul de tip 2.

 

5. Reducerea riscului de boli de sân

 

Consumul de unt de arahide, în special de la o vârstă fragedă, poate reduce riscul de boală benignă a sânului (BBD), care crește riscul de cancer de sân.

Un studiuSursa de încredere în revista Breast Cancer Research and Treatment, raportează că consumul de unt de arahide și nuci de la orice vârstă poate duce la un risc mai mic de a dezvolta BDD până la vârsta de 30 de ani.

Cercetătorii au examinat datele pentru peste 9.000 de școlărițe din America. Alte tipuri de leguminoase, cum ar fi fasolea și soia, împreună cu grăsimi vegetale și alte fructe cu coajă lemnoasă, pot oferi, de asemenea, protecție împotriva BBD.

Chiar și cele cu antecedente familiale de cancer de sân au avut un risc semnificativ mai mic dacă au consumat unt de arahide și aceste alte alimente.

 

Cum poți consuma untul de arahide?

 

Celebrul mod de consum americănesc al untului de arahide este foarte simplu și gustos. Îți trebuie doar o felie de păine pe care să pui unt de arahide și un gem acrișor. De asemenea, este foarte gustos și atunci când este consumat cu mere verzi curzi. Însă există o mulțime de preparate în care puteți introduce untul de arahide, chiar și în prăjituri. 

Unt de arahide și banane Smoothie

Se combină 2 banane (rupte în bucăți), 480 g de lapte, 125 g de unt de arahide, 1 lingură de miere și 2 căni de cuburi de gheață într-un blender timp de 30 de secunde. Voila! Ai obținut un smoothie plin de proteine care are un gust prea delicios pentru a fi sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel