Spania. Răsturnare de situaţie în cazul românului care a ucis o femeie după ce s-a întors de la un concert: Sentința, ANULATĂ

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un român a fost condamnat la  șase ani și șase luni de închisoare după ce a provocat un accident de circulație, în urma căruia o femeie de 36 de ani din Mallorca a murit, în 2017.  Curtea Provincială din Almería a anulat sentința în cazul său și a dispus repetarea procesului considerând că magistratul care l-a condamnat nu a avut „o atitudine neutră”.

Curtea Provincială din Almería care a anulat sentința românului consideră că judecătorul care a tranșat acest dosar a menținut un „rol activ” în interogatoriile ședinței orale care a dus la „o inevitabilă pierdere a imparțialității cuvenite”. Concret, judecătorul este suspectat că nu ar fi acționat cu imparțialitate și ar fi căutat disculparea românului.

Rezoluția Secției a III-a înțelege că performanța judecătorului Juana Cortes în proces „depășește prevederile articolului 708 din Legea de procedură penală” și îi reproșează „multe” dintre „numeroasele întrebări” adresate învinuitului, martorilor, iar experții „purtau implicit, uneori chiar, explicit prin conținut și reiterare, o punere în discuție a versiunii exculpatorii”. Instanța, formată din judecătorii Társila Martínez, Ignacio Angulo și Luis Durbán confirmă apelul depus de avocatul apărării IFB Nabil El Meknassi, deși asigurătorul a contestat de asemnea hotărârea.

Vezi mai multe: Spania. Român, acuzat că a omorât o femeie într-un accident rutier: Viața mea a deveni un iad. Îmi pare rău 

Instanța notează că, în urma examinării înregistrării procesului desfășurat în noiembrie 2020, se constată că judecătorul "i-a adresat inculpatului timp de aproximativ trei minute un total de 21 de întrebări" și constată că "dintre acestea se remarcă unele care depășesc urmărirea unei simple clarificări". Sentința precizează că unele dintre aceste întrebări "au o prejudecată cel puțin suspectă" și îi reproșează că a insistat "să îl interogheze pe inculpat de mai multe ori, întrerupându-l și anticipând răspunsul acestuia pe un ton ironic".

 Răsturnare de situaţie în cazul românului acuzat că a ucis o femeie în Spania

 

Curtea Provincială subliniază, de asemenea, că "atitudinea se extinde și la interogatoriul martorilor și experților" și remarcă faptul că tuturor acestora li s-au pus întrebări "care intră din plin într-o fațetă mai degrabă caracteristică părților decât organului judiciar". "Departe de a se limita la a solicita simple precizări, el pune numeroase întrebări care vizează adesea să contrasteze verosimilitatea afirmațiilor sale, iar aceste întrebări poartă adesea în mod implicit, uneori chiar explicit prin conținutul și reiterarea lor, o punere în discuție a versiunii disculpative incompatibilă cu atitudinea neutră așteptată de la judecător în calitatea sa de director al dezbaterii. Pe scurt, el își asumă un rol activ în interogatoriu, ceea ce duce la o pierdere inevitabilă a imparțialității datorate", conchide acesta, potrivit Diario de Almeira.

Hotărârea care anulează sentința de instanță și dispune repetarea procesului sub președinția unui magistrat "diferit pentru a păstra garanțiile procedurale" critică atitudinea acestuia în timpul desfășurării procesului "lipsită complet de protecție juridică" și constată că "contribuie la formarea convingerii exprimate că drepturile constituționale au fost încălcate". "Instanța înțelege foarte bine că inculpatul și-a format o suspiciune serioasă cu privire la imparțialitatea magistratului", conchide acesta.

Românul I.F.B. a fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni contra siguranței rutiere în concurs cu o infracțiune de ucidere din culpă și trei infracțiuni de vătămare corporală din culpă, precum și infracțiunea de omisiunea obligației de a acorda asistență. Sentința a considerat dovedită că cel condamnat conducea cu o viteză "total neadecvată, mult mai mare decât cea permisă" pe unul dintre principalele bulevarde ale orașului, și a trecut pe "mai multe semafoare roșii" pentru a lovi vehiculul în care călătorea o femeie de 38 de ani, rezidentă în Mallorca, care a murit în accident, precum și alți patru pasageri, printre care și fiica sa de 15 luni, care a scăpat nevătămată.

Românul, condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Sentința, ANULATĂ

 

Judecătorul a constatat că cetățeanul român în vârstă de 27 de ani, care se întorcea acasă la ora 08.00 cu un SUV pe care îl împrumutase după ce petrecuse noaptea la un concert în Roquetas de Mar, a luat-o pe bulevardul care urcă dinspre parcul Almadrabillas "cu o conducere agresivă", "foarte periculoasă pentru ceilalți participanți la trafic" și cu motorul "foarte turat".

În sentință se precizează că înainte de a parcurge cei 900 de metri în linie dreaptă până la locul impactului, I.F.B. a trecut un prim semafor pe roșu "fără să oprească în niciun moment la intersecția" cu strada Canónigo Molina Alonso, ceea ce a obligat un taximetrist care transporta un client să efectueze "o manevră de frânare puternică" pentru a evita coliziunea. Apoi, potrivit relatării faptelor dovedite, inculpatul și-a continuat marșul pe bulevardul menționat conducând cu "dezinteres și nepăsare față de posibilele consecințe ale acțiunii sale", trecând mai multe semafoare pe roșu și ignorându-le "cu un dispreț absolut față de riscul creat de acest comportament".

În rezoluție se arată că, în momentul în care inculpatul a ajuns la confluența dintre Avenida Federico García Lorca și strada Poeta Paco Aquino, unde un vehicul era oprit la culoarea roșie a semaforului, a demarat "cu mare viteză", astfel că a intrat în impact cu vehiculul victimelor, care în acel moment accesa intersecția pe partea stângă a drumului, în direcția aeroportului. Impactul puternic a făcut ca doi dintre ocupanți - femeia și partenerul ei - să fie ejectați din habitaclu, în timp ce mașina în care se aflau a intrat în coliziune cu o alta parcată pe partea dreaptă a drumului.

Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

 

După accident, românul a fugit pe jos de la locul faptei

 

În acel moment, acuzatul și-a oprit vehiculul și, departe de a le ajuta pe victime, "a coborât din el și a părăsit locul faptei". Persoana condamnată, care a mers acasă pe jos aproape un kilometru, a fost arestată șase ore mai târziu "după investigații dificile" la domiciliul său. Pe lângă pedepsele privative de libertate, judecătorul l-a condamnat pe inculpat la o amendă de 22 de luni cu o taxă zilnică de 12 euro și la privarea de dreptul de a conduce autovehicule timp de opt ani și o lună. De asemenea, inculpatul împreună cu societatea de asigurări a vehiculului trebuie să îi despăgubească pe cei afectați cu suma totală de 454.105,56 euro.

Judecătorul subliniază în motivarea sa "imprudența gravă, nesăbuită, vădită și notorie" a șoferului și susține că "nu există nicio îndoială că victimele ar fi putut fi mult mai multe, dacă ar fi intrat în coliziune cu vreunul dintre vehiculele pe care le-a depășit sau cu unele dintre persoanele care se aflau pe stradă în acea zi". El a arătat că explicațiile date de condamnat cu privire la fapte au fost "pur și simplu disculpative", întrucât acesta nu a putut preciza "ce a făcut timp de aproape 24 de ore de când a plecat de acasă până la producerea accidentului", dincolo de a spune că a mers la un concert, unde a băut două pahare și, pentru a rezista toată noaptea, a ingerat ulterior o "cantitate mare de băutură energizantă". Inculpatul nu a recunoscut că a trecut "vreun semafor pe roșu" și a spus că "nu a observat viteza", deoarece credea că "mergea cu aproximativ 80 de kilometri pe oră".

În ceea ce privește accidentul, judecătorul a constatat că existau toate elementele pentru a-l condamna pe inculpat pentru infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare din culpă, fără să existe "vreo contribuție cauzală" din partea persoanei decedate, care consideră, de asemenea, că "purta centura de siguranță", potrivit expertizei medico-legale, care a detectat o escoriație pe pielea femeii "compatibilă" cu folosirea mecanismului de retenție, în ciuda faptului că aceasta a fost proiectată din vehicul în urma impactului. Prin aceasta, judecătorul a respins pretențiile asigurătorului, reprezentat de avocatul Marcelo Quílez, care era interesat de o reducere de 40% din despăgubire pentru a argumenta că a existat un "concurs de vinovăție" pentru nefolosirea centurii de siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel