Spania. Afacerile şi joburile românilor din turism, în pericol: "O să iau un ajutor de şomaj care este sub plata chiriei"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Turismul şi industria HoReCa snt grav afectate în această perioadă în care aproape toate ţările din lume au adoptat măsuri foarte stricte. Un exemplu este şi Spania, unde o mare parte dintre românii plecaţi la muncă sunt angajaţi în restaurante, hoteluri sau chiar deţin o afacere în domeniu.

Florina Mohanu deţine un restaurant în Calpe de 15 ani,  împreună cu soţul său. Au nouă angajaţi, toţi trimişii în şomaj tehnic de două luni, de când au fost nevoiţi să închidă localul. 

"Una dintre problemele cu care ne confruntăm este aceea că vom avea voie să redeschidem terasele în proporţie de 30%. Dar, în acelaşi moment, toţi angajaţii care se află în şomaj tehnic se vor întoarce la muncă", a declarat Florina Mohanu, pentru TVR2.

 

Cum supravieţuiesc afacerile pe timp de pandemie

 

Unii adminsitratori de local se adaptează condiţiilor ca să îşi menţină afacerea.

"Nimic nu va mai fi la fel ca şi înainte, date fiind toate aceste restricţii. Aşa că m-am gândit la un nou program de serviciu, cum ar fi livrări la domiciliu", a declarat pentru aceeaşi sursă Jenica Alecu Feher, administrator de local în Benidorm, unde 80% dintre români lucrează în turism.

Spania se pregăteşte în curând de relaxarea măsurilor, iar unele restaurante şi terase vor fi deschise cu anumite măsuri de protecţie.

"Sunt şi foarte multe incertitudini referitoare la propunerile cel puţin ciudate în ceea ce priveşte redeschiderea restaurantelor. Şi aici mă refer la ecrane de protecţie între consumatori, spaţii individuale de consum", potrivit Dorinei Apostol, preşedintele Asociaţiei Ulpia Traiana, Comunitatea Valenciană.

 

Angajaţiii speră să se întoarcă la muncă în mai

 

Potrivit prevederilor anunţate de Guvern, localurile şii hotelurile se pot redeschide după 11 mai.

Însă restricţiile s-ar putea ridica prea târziu pentru cei mai mulţi angajaţi aflaţi deja în şomaj tehnic. Geanina Vasilică, angajat lanţ hotelier Benidorm, a spus pentru acelaşi post de televiziune ce se întâmplă dacă unităţile din industria HoReCa nu se vor deschide încurând.

"Eu în mai îmi termin şomajul. O să iau un ajutor de şomaj care este sub plata chiriei unde stau".

Jumătate de milion de angajaţi în industria HoReCa îşi văd joburile puse în pericol după pierderile masive anunţate în acest an în turism, de circa 124 de miliarde de euro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel