Românii din UK s-au înghesuit să prindă ultimele zboruri spre casă, deși vor sta în izolare

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Regatul Unit este izolat de continent din cauza unei noi tulpini de coronavirus, mult mai contagioasă. O treime din insulă este în carantină și tot mai multe țări își anulează zborurile spre și dinspre Anglia.

La fel a procedat și România, iar decizia a intrat în vigoare la ora 19. Românii care au vrut să vină acasă, au încercat să prindă ultimele avioane.

Companiile aeriene i-au ajutat și au suplimentat zborurile. Numai pe Otopeni au aterizat 8 avioane, iar cei care au venit cu ele au aflat că vor fi nevoiți să stea în izolare la domiciliu 14 zile.

În total au fost opt curse dinspre Marea Britanie pe Otopeni. Trei au fost suplimentare pentru că cele 5 programate la zi avea prea puţine locuri pentru numărul mare de solicitări. 2 mii de români au intrat în România supravegheaţi de angajaţi DSP. Pasagerii au aşteptat la coadă pentru a completa formularele de intrare în ţară.

 

Români supăraţi că trebuie să stea izolaţi

 

Cum era de aşteptat, au fost şi români supăraţi că trebuie să stea izolaţi.

A fost agitaţie şi pe alte aeroporturi din ţară. Românii care au aterizat în Timişoara s-au considerat norocoşi că au prins ultimul zbor chiar dacă sunt obligaţi să stea în case 2 săptămâni.

Cei rămaşi în Regatul Unit vorbesc despre restricţii sporite după descoperirea noii tulpini.

„Este o atmosferă destul de tensionată. Toţi prietenii mei români din zonă aveau bilete, majoritatea, 90% dintre ei, să meargă acasă. Însă toţi au renunţat la acest lucru”, a declarat Silvia Câmpeanu, avocat român în UK.

 

„Două treimi din pacienţii infectaţi în spitalele din Londra, sunt infectaţi cu noua tulpină”

 

„Am şi copiii aici cu mine, ele, fetiţele mele locuiesc în România, trebuie să le duc acasă, nu pot să le duc acasă”, a spus Otilia Andreea Mutu, româncă stabilită în Anglia, la Știrile PRO TV.

Un medic orădean, care lucrează la unul din cele mai mari spitale din Londra, spune că se ştia de această mutaţie a virusului de câteva luni.

„Două treimi din pacienţii infectaţi în spitalele din Londra, sunt infectaţi cu noua tulpină. Tulpina care a apărut undeva în luna septembrie. Acuma lumea realizează că problema pe care o pune este aceasta transmisibilitate care este extremă. Suntem preocupaţi de mutaţiile care pot să apară. Deocamdată vaccinul este eficient şi împotriva noii tulpini”, susține Mihai Boţea, medic specialist ATI.

 

Virgil Musta: „O astfel de tulpină riscă să producă un al treilea val de pandemie”

 

„O astfel de tulpină riscă să producă un al treilea val de pandemie. De aceea eu cred că trebuie să fim foarte precauţi. Testele pe care le avem noi nu sunt, nu detectează tulpină nouă, dar există posibilitatea că dacă vine din zona unde s-a detectat acest virus, să aibe acest virus pe care noi nu îl detectăm”, a declarat Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Românii veniţi din Regatul Unit vor fi verificaţi de poliţie, care îi poate amendă, dacă nu îi găseşte acasă, în izolare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel