Româncă de 26 de ani, cu handicap grav, moartă după ce mama a refuzat să fie operată și a externat-o „pe semnătură“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O tânără româncă, în vârstă de 26 de ani, din comuna vasluiană Bălteni, a decedat miercuri după-amiază, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui din cauza unei banale ocluzii intestinale. Mama sa a refuzat ca medicii să o opereze și a externat-o pe semnătură.

Gabriela s-a născut cu handicap grav, era imobilizată la pat și nu putea comunica. În ciuda acestor greutăți, familia a avut tot timpul grijă de ea. Tatăl fetei asigura banii în casă, muncind pe șantierele din Capitală, în timp ce mama era angajată ca asistent personal la primărie. Duminică după-amiază, tânăra, însoțită de mama ei, a ajuns la spital cu dureri abdominale puternice.

În urma consultului, medicii au diagnosticat-o cu ocluzie intestinală, apoi au decis să o interneze pe secția Chirurgie, pentru a fi operată. Mama Gabrielei a fost, de asemenea internată, în calitate de tutore al unei persoane cu handicap. Conform protocolului, înainte de a ajunge în salon, cele două au fost testate împotriva COVID-19, unul dintre rezultate ieșind pozitiv.

“Pe data de 9 ianuarie, femeia s-a prezentat în unitatea de Primiri Urgențe (UPU) împreună cu mama ei. Acolo a fost diagnosticată cu ocluzie intestinală, apoi internată pe secția Chirurgie. În aceeași zi au fost testate ambele împotriva COVID-19. Mama a ieșit pozitivă, iar pacienta negativă. A doua zi, pe data de 10 ianuarie, mama a refuzat orice intervenție chirurgicală, orice tratament și a cerut, sub semnătură, externarea fiicei ei”, a afirmat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

Româncă de 26 de ani, cu handicap grav, moartă după ce mama a refuzat să fie operată

 

“Miercuri, pacienta a fost adusă din nou la spital cu ambulanța, însă, din păcate, de această dată medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. În astfel de situații, dacă pacienta nu avea reprezentant legal, se putea face o comisie, și peste voința mamei, se putea decide ca pacienta să fie operată. Cum mama, în calitate de tutore, s-a opus oricărei intervenții chirurgicale, oricărui tratament, medicii nu au putut decât să respecte această decizie”, a continuat medicul.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Vaslui, în acest caz s-a întocmit dosar penal. “Miercuri, 12 ianuarie 2022, Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată de către Spitalul Județean Vaslui cu privire la decesul unei femei de 26 de ani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs decesul”, a declarat Bogdan Gheorghiță, reprezentantul IPJ Vaslui, citat de Vremea Nouă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel