Român din Suedia, despre succesul campaniei de vaccinare a țării: „Fără restricții, fără carantină“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Manager al unei companii specializate în implementarea sistemelor de iluminat eficient, Andrei Mihai s-a stabilit cu soţia şi cei doi copii de trei ani în Suedia şi arată cum a ajuns ţara sa adoptivă la un grad de vaccinare de peste 75% împotriva virusului SARS-CoV-2.

În timp ce România este printre codaşii Europei la vaccinarea anti-COVID-19, cu mai puţin de o treime din populaţie vaccinată cu ambele doze, având şi peste 1.200 de internaţi la Terapie Intensivă, Suedia are o rată de vaccinare de peste 75% şi mai puţin de 50 de persoane la Terapie Intensivă.

Originar din Piteşti, Andrei Mihai (40 de ani) s-a mutat în Suedia cu soţia şi cei doi copii în august 2018 şi locuiesc în Hjo, un foarte cochet orăşel turistic de 10.000 de locuitori aflat pe malul lacului Vattern.

„Suedia nu a avut clasele I-IV şi nici grădiniţele închise. Nu a fost obligatorie masca de protecţie iar restricţiile au fost foarte puţine, aproape inexistente comparativ cu alte ţări. Nu s-a stat în carantină la sosirea în Suedia, nu a fost carantină generalizată şi nu au existat abuzuri din partea autorităţilor. Dar în acelaşi timp în linişte, fără obligativitate şi foarte bine organizat s-a ajuns la un grad de vaccinare de 75% din populaţia cu vârstă mai mare de 16 ani. Peste 85% din populaţia de peste 50 de ani este complet vaccinată”, precizează Andrei Mihai, citat de Adevărul. 

Modelul suedez a funcţionat

 

Şi tot Andrei Mihai mai spune, legat de motivele succesului vaccinării în Suedia: „Comunicarea a fost făcută exclusiv de către specialişti cu credibilitate iar politicienii nu s-au băgat în promovarea vaccinării sau a nevaccinării. Într-un cuvânt pandemia nu a fost politizată. S-a investit enorm în sănătate.

S-au făcut angajări masive în sistemul medical şi au fost implementate măsuri reale de sprijin a persoanelor afectate de pandemie. Rezultatul: pe 29 septembrie se revine la o viaţă socială aproape normală, la terapie intensivă sunt mai puţin de 50 de persoane iar de murit nu se mai moare aproape deloc de această boală. Pare incredibil dar aceasta este realitatea. Modelul suedez a funcţionat”.  

Continuarea pe Adevarul.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel