Franța. „Magicianul“ român, închis pentru zeci de infracțiuni: "Am fost supusă ca la un viol, nu am înțeles imediat"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Franța. Român, arestat la patru ani de la un jaf cu violență. Bărbatul va sta după gratii și va achita daune uriașe unei victime
Franța. Român, arestat la patru ani de la un jaf cu violență. Bărbatul va sta după gratii și va achita daune uriașe unei victime

Un român de 48 de ani a fost găsit vinovat de treizeci de furturi comise în trei departamente: Puy-de-Dôme, Allier și Loire. Patru complici au fost, de asemenea, audiați în instanță. "Magicianul" a vizat femei în vârstă, fiind în final condamnat la patru ani de închisoare

Femeile în vârstă au fost țintite metodic de românul supranumit „Magicianul“. De fiecare dată, strategia a fost aceeași. Un bărbat singur sau un cuplu se apropia de victimă și încerca să o convingă. Un tricou sau o jachetă îi este pus pe umeri, sub pretextul de a-i verifica mărimea. "Am fost supusă la asta ca la un viol, nu am înțeles imediat", a descris una dintre ele la audierea de la tribunalul penal din Clermont-Ferrand.

În timpul manevrei, închizătoarele colierelor bătrânilor au fost deschise cu iscusință. În momentul în care victimele au descoperit că bijuteriile lipseau, era deja prea târziu.

Infractorii acționau în principal în parcările supermarketurilor, dar și în centrele orașelor și în holurile clădirilor. Mai mult de treizeci de incidente similare au fost înregistrate în vara anului 2020, în doar două luni și jumătate, în regiunile Puy-de-Dôme, Allier și Loire.

„Magicianul“ român, închis pentru zeci de furturi în Franța

 

În urma unei plângeri inițiale, a fost deschisă o anchetă, urmată de o anchetă judiciară. Treptat, trei bărbați și două femei din România, care locuiau în Clermont-Ferrand, au ajuns în vizorul anchetatorilor. Aceștia au fost la rândul lor arestați și puși sub anchetă. În centrul afacerii era Dorel Ciurar, un român, supranumit "Magicianul" pentru dexteritatea sa. A sfârșit prin a mărturisi aproape toate cele 33 de furturi.

"Ajunsese în Franța cu câteva zile înainte. Totul sugerează că el călătorește prin Europa pentru a comite acest gen de infracțiuni. El apare în mai multe proceduri în diferite țări: Polonia, Germania, România... El a ales țintele, a ales locurile și a fost însoțit. Este un furt profesionist, foarte organizat, în care fiecare joacă un rol: un hoț profesionist, un șofer, un translator“, arată procurorii.

"Nu voi pleda pentru achitare, dar faptele ar trebui să fie recalificate ca furt simplu", spune apărătorul său, Arthur Martel.

"Am fost supusă ca la un viol, nu am înțeles imenediat“, a afirmat una dintre victime în fața instanței.

 


În Franța, el ar fi operat pe rând cu ceilalți patru protagoniști. "Nu am avut suficient timp să mă gândesc, regret. Am înțeles că nu era la cumpărături", a explicat unul dintre ei, în vârstă de 26 de ani, care era șoferul lui Dorel Ciurar: "Nu știa ce face. Se ducea acolo să cerșească", a pledat Anthony D'Aversa. Clientul său a fost condamnat la zece luni de închisoare. Un al doilea șofer a fost implicat în 26 de cazuri. În vârstă de 20 de ani și apărat de Laure Vaillant, el a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, dintre care 12 luni cu suspendare, cu suspendare condiționată.

Cele două tinere, în vârstă de 19 și 24 de ani, își contestă responsabilitatea. "Nici nu știu ce să vă spun, doamnă judecător, nu știu nimic, nu știu ce făcea", spune fiica lui Dorel Ciurar. Ea recunoaște pur și simplu furtul unei perechi de adidași dintr-un magazin de articole sportive. "Nimeni nu face cumpărături cu familia la 100 km sau mai mult și niciodată în jurul casei sale", a declarat procurorul Maillaud, citat de La Montagne.

"Nu știu dacă au comis faptele, pentru că nu am fost acolo. Îndoiala trebuie să fie în beneficiul pârâtului. În acest caz, prezumția de nevinovăție este negată", a pledat avocata lor, Clémence Marcelot. Cu toate acestea, unul dintre ei a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare, iar celălalt a primit treizeci de luni, dintre care douăsprezece cu suspendare.

Într-un ultim truc, "Magicianul" a mulțumit călduros instanței înainte de încheierea dezbaterilor. El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu detenție continuă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel