Reputat profesor doctor român: Facem radiologi foarte buni în România, nu avem puterea să-i ţinem în ţară

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

România pregăteşte anual radiologi foarte buni, locurile la rezidenţiat în acest domeniu sunt ocupate de cei mai buni studenţi, însă aceştia nu sunt motivaţi financiar să rămână în ţară, a susţinut joi profesor doctor Sorin-Marian Dudea, conducător de doctorat în radiologie şi imagistică medicală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, la Conferinţa Naţională "Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI" de la Târgu Mureş.

"Viitorul imagisticii, dacă ne gândim la viitorul profesioniştilor, este extraordinar pentru că deja de un număr de ani locurile la radiologie, la rezidenţiat, le iau cei mai buni studenţi. Ele se termină primele, la concurenţă cu cardiologia sau cu alte specialităţi, deci cei care ne vin rezidenţi şi se pregătesc sunt excepţionali, marea lor majoritate. Din punctul ăsta de vedere, al resursei umane, nu ar fi o problemă. Aţi văzut cifrele domnului profesor Bîrsăşteanu privind numărul de aparate, privind numărul de examinări per capita care se fac - aici cred că mai avem de lucru, măcar pe bulgari să-i ajungem dacă se poate. Necazul cel mare este că facem radiologi foarte buni în România, nu avem puterea să-i ţinem în România şi e mare nevoie de radiologi altundeva în Europa. Din păcate, beneficiază mulţi alţii de eforturile noastre de a forma profesionişti", a declarat doctor Sorin-Marian Dudea.

Citește și: Reputat medic român: ”Avem har cu carul și ne conduc boii / Doctorii, pe care ni ia Apusul, se duc pentru tehnologii, condiții și salarii bune“

Potrivit acestuia, explicaţia ar fi lipsa totală de competitivitate a unui salariu de medic în România cu un salariu de medic la aceeaşi calificare în Vest.

Doctorul a spus că mulţi tineri radiologi nu vor să plece, dar sunt unii care pleacă din ţară fiindcă sunt împinşi de nevoie şi că salariile comparabile cu cele din străinătate ar cântări decisiv pentru rămânerea lor acasă.

Reputat profesor doctor român: Facem radiologi foarte buni în România, nu avem puterea să-i ţinem în ţară"În ceea ce priveşte dotarea, dacă ajunge să lucreze într-un centru, dotarea nu mai e chiar aşa de diferită, adică nu mai suntem în situaţia de acum 15 ani, în care ne uitam la vestul Europei cu jind şi cu mentalitatea de persoane care încă mai merg în căruţă. Nu, astăzi stăm bine. Aparatele pe care le avem, unde le avem, în centrele în care sunt, stau foarte bine. Nu sunt încă destule şi încă nu este suficient sau bine calibrat sistemul, care să asigure şi decontarea examinărilor cu o astfel de tehnică scumpă, care costă. În Cluj nu prea există spitale neuniversitare. Toate spitalele sunt dotate, dar ele nu sunt dotate bine pentru că sunt universitare sau nu, pentru că nu de universitate ţine dotarea unui spital, ţine de forul care le patronează, fie că este consiliul judeţean, consiliul municipal sau Ministerul Sănătăţii şi fiecare înţelege importanţa imagisticii şi se străduie să-şi doteze spitalul ca să-l ţină în pas cu lumea", a explicat dr. Dudea.

La capitolul pregătire, consideră doctorul Sorin-Marian Dudea, profesorii români nu au ce să îşi reproşeze, fiindcă a existat o politică foarte coerentă de-a lungul timpului a Societăţii de Radiologie din România.

"Noi, acum, în România, funcţionăm după curricula europeană de pregătire în radiologie, avem un manual care este elaborat după curricula europeană de pregătire în radiologie, avem nişte paşi practici de pregătire, acele calificări, aptitudini şi competenţe care se dobândesc în timpul pregătirii. Sunt adesea chiar mai bune decât în unele locuri din Europa şi nu ne putem plânge. Suntem cunoscuţi şi suntem recunoscuţi. Noi, ca profesie, stăm bine. Întotdeauna, la Congresul European de Radiologie România este a cincea sau a şasea ţară ca număr de participanţi, prezentatori şi membri participanţi, deci chiar nu stăm rău", a precizat doctorul Sorin-Marian Dudea, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel