Purtarea măștii, reintrodusă în anumite regiuni din Spania, urmare a creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid și gripă

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Epidemia de Covid și gripă din Spania devine atât de gravă încât mai multe regiuni de vacanță reintroduc regula obligativității purtării măștilor în anumite cazuri.

Autoritățile sanitare spaniole raportează din nou spitale pline și pacienți pe coridoare sau care așteaptă ore întregi pentru tratament. Medicii de familie solicită, de asemenea, utilizarea obligatorie a măștilor în centrele de sănătate și spitale din întreaga Spanie, spunând că valul de infecție cu Covid și gripă din timpul iernii scapă de sub control.

Guvernul spaniol nu a făcut niciun anunț cu privire la revenirea obligativității purtării măștilor, dar regiuni precum Valencia - unde se află centrele turistice Benidorm și Alicante - își impun deja din nou propriile reguli. Departamentul de sănătate din Valencia a implementat astăzi obligativitatea folosirii măștilor în centrele de sănătate din localități precum Benidorm, din cauza creșterii numărului de infecții respiratorii.

Această măsură preventivă este considerată relevantă având în vedere incidența în comunitatea valenciană, cu o rată de 1.501 cazuri la 100.000 de locuitori.

Obiectivul este de a opri infecțiile și de a proteja persoanele vulnerabile.

Departamentul transmite, de asemenea, mesajul că, începând de lunea viitoare, centrele de sănătate vor vaccina împotriva gripei și a Covid-19 fără a fi nevoie de programare.

Ministerul Sănătății a stabilit protocolul privind utilizarea măștilor din cauza creșterii numărului de cazuri de gripă și de infecții respiratorii din ultimele săptămâni.

În Valencia, măștile trebuie purtate în următoarele situații: 

 

Persoanele simptomatice atunci când se află în spații comune 

Profesioniștii care îngrijesc cazuri simptomatice

Persoanele care lucrează în unitățile de terapie intensivă și în unitățile cu pacienți vulnerabili

În urgențele din spitale sau din asistența medicală primară

În locurile în care sunt concentrați pacienții și familiile acestora (săli de așteptare pentru asistența medicală primară, consultații în spitale etc.) 

Ultimul raport săptămânal pentru gripă, covid-19 și alte virusuri respiratorii din 2023 a marcat o rată globală de infecții respiratorii acute în asistența primară de 908,6 cazuri la 100.000 de locuitori, când săptămâna precedentă cifra era de 806; și în general la toate nivelurile de asistență medicală de 1.501 cazuri la 100.000 de locuitori.

Regiunea vecină Catalonia a solicitat folosirea măştilor în centre sanitare, iar Aragon (nord) a emis instrucţiuni similare, adăugând că ''recomandă cu fermitate lucrătorilor şi cetăţenilor în general să utilizeze măşti în spaţiile publice, în special în spaţii închise''.

Comuna Murcia, de pe coasta sud-estică, a introdus de asemenea reglementări privind portul măştilor, în timp ce Galicia a recomandat la rândul ei folosirea măştilor.

Spania s-a numărat printre ultimele ţări din Europa care au renunţat la reglementările privind măştile după pandemia de COVID-19, iar oamenii au fost sfătuiţi să le poarte în transportul public până în februarie anul trecut şi în centre sanitare şi farmacii până în iulie. Potrivit celui mai recent raport epidemiologic al Institutului sanitar universitar Carlos al III-lea, gripa, COVID-19 şi Virusul respirator sinciţial (RSV) circulă pe scară largă în comunităţi, gripa înregistrând cea mai mare incidenţă. Bebeluşii şi vârstnicii care se îmbolnăvesc ajung de multe ori în spital.

Asociaţia spaniolă a medicilor generalişti a cerut ca purtarea măştilor să fie obligatorie în centrele sanitare de pe întreg teritoriului ţării. Ministerul Sănătăţii a convocat o întâlnire a autorităţilor sanitare regionale şi, potrivit presei locale, va propune introducerea unor norme obligatorii pe teritoriul ţării săptămâna viitoare

 

Spitalele din Spania, sufocate de pacienți

 

Ministerul Sănătății din Spania a transmis direcțiilor de sănătate din trei provincii o instrucțiune a Direcției Generale de Sănătate Publică care stabilește obligativitatea folosirii măștilor în centrele de sănătate și în centrele medico-sociale ca măsură de prevenire în fața recrudescenței infecțiilor cu virusuri respiratorii.

Valencia spune că serviciile sale de sănătate sunt în pragul colapsului din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid și gripă după Crăciun și că este nevoită să trimită pacienții în spitale de furnizare pentru a face față.

Se așteaptă ca valul să atingă punctul maxim în a treia săptămână din ianuarie.

În provincia Valencia există spitale cu un grad de ocupare de 96%, iar medicii de familie primesc zilnic 15 pacienți în afara programului din cauza acestor infecții, cu gripă A în șapte din zece cazuri.

Societatea spaniolă a medicilor de familie solicită obligativitatea purtării măștilor în spitalele și centrele medicale din Spania pentru a opri răspândirea gripei și a Covidului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel