Preț test COVID: Cât costă testul pentru coronavirus la privat vs spitalele publice

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Consiliul Concurenţei analizează companiile din piaţa privată de sănătate care fac teste pentru depistarea COVID-19 la cerere, potrivit ZF, transmite Mediafax. 

Un test pentru depistarea virusului COVID-19 costă 350 de lei la privat. Pe de altă parte, pentru același test PCR, statul "se descurcă" și cu 200 de lei. Ce se întâmplă cu diferența de bani? Profit, desigur. 

Din cele 8.500 de teste realizate zilnic la cerere, aproximativ 6.000 sunt făcute de firme private.

Un adaos de cel puţin 100 de lei pe test înseamnă un profit de minim 15 milioane de lei lunar.

Un român care vrea să plece în Grecia este nevoit să se testeze, iar pentru că nu găseşte disponibilitate la orice clinică, se va testa unde este mai scump, doar să îşi rezolve problema.

"Voi da 350 de lei pe testul respectiv. Dacă vrei să te programezi doar tu, o să te poţi programa undeva săptămâna viitoare, nu săptămâna asta, ceea ce pentru noi nu era ok pentru că ni se dădeau toate planurile peste cap”, a spus Alexandru.

Analistul de management medical Laszlo Lorenzovici s-a întrebat cum poate un spital privat sau un laborator privat să ceară 350 de lei sau şi mai mult pentru un test, iar un spital public, cu calcule şi analize de cost, să se descurce şi cu 200 de lei.

"Nici ei nu lucrează pe pierdere. Aşa se adună sume care ies din buzunarul nevoiaşilor, că oamenii sunt nevoiţi să-şi facă testele”, explică Lorenzovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel