OMS: Jumătate din Europa va fi infectată cu Omicron în câteva săptămâni

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Jurma: România ar putea ieși săptămâna viitoare din valul 5-Omicron
Jurma: România ar putea ieși săptămâna viitoare din valul 5-Omicron

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că jumătate din Europa va fi infectată cu varianta Omicron Covid în următoarele șase-opt săptămâni.

Dr. Hans Kluge a declarat că un “val din vest spre est” al Omicron a cuprins întreaga regiune, iar în același timp a fost semnalată și o creștere a cazurilor date de varianta Delta.

Avertismentul s-a bazat pe cele șapte milioane de cazuri noi raportate în întreaga Europă în prima săptămână din 2022, anunță Știrile PRO TV.

Numărul de infecții a crescut de mai mult de două ori într-o perioadă de două săptămâni.

„În prezent, varianta Omicron reprezintă un nou val care vine de la vest și se îndreaptă spre est, care mătură întreaga regiune, pe lângă valul Delta pe care toate țările îl gestionau până la sfârșitul anului 2021″, a declarat Dr. Kluge într-o conferință de presă.

 

Omicron, în continuare foarte contagioasă

 

Acesta a citat Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate din Seattle, care a prognozat că “peste 50 la sută din populația din Europei va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni”.

Dr. Kluge a declarat că țările europene și cele din Asia Centrală rămân sub “presiune intensă”, deoarece virusul s-a răspândit din țările occidentale în Balcani.

„Modul în care fiecare țară răspunde acum trebuie să fie influențat de situația sa epidemiologică, de resursele disponibile, de stadiul de absorbție a vaccinării și de contextul socio-economic”, a adăugat medicul.

Studii recente sugerează că Omicron este mai puțin probabil să îmbolnăvească grav oamenii decât variantele anterioare ale Covid. Dar tulpina Omicron este în continuare foarte contagiosă și poate infecta oamenii chiar dacă aceștia sunt complet vaccinați.

 

Sistemul sanitar din mai multe țări, copleșit

 

Luni, Marea Britanie a raportat încă 142.224 de cazuri confirmate de virus și 77 de decese. O serie de spitale au declarat incidente “critice” din cauza absențelor personalului și a presiunilor tot mai mari cauzate de Covid.

În alte părți, numărul de spitale este, de asemenea, în creștere. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a avertizat săptămâna trecută că luna ianuarie va fi dificilă pentru spitale.

Olivier Veran a adăugat că pacienții Omicron ocupă paturile “convenționale” din spitale, în timp ce Delta pune presiune pe secțiile de terapie intensivă.

În Europa de Est, Polonia a anunțat că 100.000 de persoane au murit din cauza virusului în această țară de la începutul pandemiei. Polonia are acum a șasea cea mai mare rată de mortalitate din lume din cauza Covid-19, iar aproape 40% din populația sa rămâne nevaccinată.

În Rusia, Anna Popova, oficialul principal din domeniul sănătății consumatorilor, a declarat la o reuniune a grupului de lucru guvernamental pentru coronavirus că, în lipsa unor măsuri de control al răspândirii virusului, numărul zilnic de noi cazuri de Covid-19 ar putea ajunge la 100.000.

Rata zilnică de infectare scăzuse recent de la un vârf de 41.335 de cazuri înregistrat la începutul lunii noiembrie, relatează agenția de știri Reuters, citată de BBC.

Anna Popova a declarat că până în prezent au fost detectate 305 cazuri cunoscute de variantă Omicron, în 13 dintre regiunile țării. Rusia a înregistrat până în prezent cel puțin 311.281 de decese și 10,5 milioane de cazuri.

Luni, firma farmaceutică Pfizer a anunțat că va putea lansa o versiune a vaccinului său care oferă protecție specială împotriva Omicron, care va fi lansată în martie. Experții în sănătate spun că nu este încă clar dacă acest lucru este necesar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel