OMS, anunţ pesimist: Este posibil să nu fie găsită niciodată "o soluţie miraculoasă" pentru COVID-19

Andreea Cosma |
Data publicării:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că, în pofida speranţelor mari legate de dezvoltarea unui vaccin, este posibil să nu fie găsită niciodată "o soluţie miraculoasă" pentru COVID-19, iar drumul spre normalitate va fi lung, informează Reuters.

Peste 18,14 milioane de persoane din lumea întreagă au fost infectate cu SARS-CoV-2, din care 688.000 au murit, potrivit unui bilanţ întocmit de jurnaliştii de la Reuters, în contextul în care mai multe ţări care credeau că au depăşit cea mai gravă perioadă a pandemiei de COVID-19 se confruntă în prezent cu o recrudescenţă a acesteia.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, Mike Ryan, au îndemnat toate statele lumii să adopte cu multă rigoare o serie de măsuri sanitare, precum purtarea de măşti de protecţie, distanţarea socială, spălatul pe mâini şi testarea populaţiei.

"Mesajul nostru către oameni şi către guverne este clar: 'Faceţi cu toţii toate aceste lucruri'", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la sediul OMS din Geneva. El a mai spus că măştile sanitare ar trebui să devină un simbol al solidarităţii în lume.

"Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment - şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată", a adăugat directorul OMS.

Mike Ryan consideră că ţările cu o rată mare de transmitere virală, inclusiv Brazilia şi India, trebuie să se pregătească pentru o bătălie majoră: "Drumul spre ieşirea din pandemie este lung şi necesită un angajament susţinut".

Oficialii OMS au spus că experţii dintr-o echipă de anchetă nu s-au întors deocamdată din China, ţara în care a apărut noul coronavirus.

O altă echipă mai largă, coordonată de OMS şi compusă din experţi chinezi şi internaţionali, urmează să studieze originile virusului în oraşul Wuhan, deşi calendarul de lucru şi componenţa acestei echipe nu au fost deocamdată făcute publice.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul general al OMS le-a îndemnat pe femeile care au devenit mame de curând să continue să îşi alăpteze bebeluşii, chiar dacă ele au fost diagnosticate cu COVID-19, întrucât, în cazurile lor, beneficiile depăşesc substanţial riscurile de infectare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel