Nelu Tătaru, decizie pentru „Vacanța Mare“, programul propus de „Matei Balș“ pentru izolarea seniorilor

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Institutului "Matei Balş", condus de dr. Adrian Streinu-Cercel, a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială care vizează separarea vârstnicilor de familii pentru trei luni.

Proiectul, intitulat "Programul "VACANŢA MARE" de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19", conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş"  se împarte pe nouă pagini.

Printre măsuri, se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie".

În planului doctorului Cercel, grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Ce prevede măsur separării vârstnicilor de familie

 

Pentru categoria de 65 de ani, măsurile imediate propuse sunt "izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată.

Potrivit documentului, "susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul „ONG-urilor", iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale, a mai informat Mediafax.

Propunerea managerului Institutului Matei Balș, din Capitală, de a separa vârstnicii de familiile lor este respinsă de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a declarat, pentru Realitatea PLUS, că, cel puțin, la nivelul Ministerului, nu este agreată. Singura măsura pentru protejarea bătrânilor rămâne în continuare izolarea la domiciliu.

„Sunt propuneri venite de la diferite institute cum ar fi Matei Balș, în care se punea și această propunere ca batranii sa fie de la 8 la 14 saptamani izolati tocmai pentru protectia lor. Nu! In acest moment, discutia care se pune și deciziile la Ministerul Sanatatii merg efectiv pe protectia acestora, dar in conditiile cazarii la domiciliu. Erau anumite propuneri de la diferite institute pentru întreaga vară dar, în acest moment, Ministerul Sanatatii nu ia in consideratie ca acesti batrani sa fie izolati sau dusi in anumite spatii", a spus Nelu Tătaru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel