Medicii infecţionişti. Situaţia e mult mai gravă decât la începutul pandemiei de COVID-19

Nicoleta Baciu / 27 iul 2020, 12:39 Salveaza PDF Comentarii
focar_covid
focar_covid

Cel mai mare spital de boli infecţioase din vestul ţării, "Victor Babeş" din Timişoara, unde în primul val al pandemiei COVID din acest an au fost vindecaţi peste 500 de bolnavi şi s-au putut redeschide secţiile pentru bolnavii cronici de dinaintea stării de urgenţă, a ajuns acum să aibă ocupate toate paturile destinate infectaţilor cu SARS-CoV-2, inclusiv terapia intensivă.

 

După relaxarea pandemică, aici au mai fost vindecaţi alţi aproape 100 de pacienţi COVID. Medicii spitalelor COVID din Timişoara au declarat că după tot efortul depus de către ei şi de întreaga comunitate în lupta cu coronavirus, în perioada martie-iunie, odată cu relaxarea şi cu vidul legislativ privind respectarea unor măsuri elementare de protejare de către populaţie, purtarea măştii şi păstrarea distanţei dintre persoane au readus situaţia în punctul zero, dar cu o severitate mai mare a bolii şi cu mai mulţi pacienţi tineri, care nu au şi alte patologii asociate.

Pentru cadrele medicale, acest nou tablou clinic devine stresant, medici, asistente şi infirmiere sunt epuizaţi, nu-şi pot lua decât câteva zile libere din concedii, cu condiţia să nu părăsească oraşul, întrucât pot fi rechemaţi în orice moment la lucru, dat fiind trendul crescător al îmbolnăvirilor. De la purtarea echipamentelor de protecţie, de la intrarea până la ieşirea din ture, au început să aibă dermatite pe corp şi sunt la un pas de hipoxie, în condiţii de saună, iar echipamentele de climatizare nu le pot folosi, temându-se ca virusul SARS-CoV-2 să nu se transmită şi pe această cale.

 

"A crescut mult numărul de pacienţi depistaţi şi al cazurilor grave..."


"Spitalul este plin. S-a mers prea repede pe relaxare, lumea nu a vrut să mai respecte regulile şi un număr foarte mare de persoane s-au îmbolnăvit. Suntem în situaţia în care Spitalul 'Victor Babeş' este plin, au intrat în funcţiune spitalele-suport, Spitalul CFR este plin, Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal (transformată în secţie suport-COVID pentru suspecţi şi cazuri uşoare, n.r.) este plină, a intrat în funcţiune şi secţia externă de infecţioase a Spitalului Militar pentru cazuri uşoare şi medii COVID", afirmă, pentru AGERPRES, dr. Virgil Musta, membru al Comisiei Naţionale de Management Clinic şi Epidemiologic al COVID-19.

Potrivit medicului, după ce a primit recent o secţie externă mobilă dotată pentru ATI, Spitalul "Victor Babeş" montează în aceste zile şi un cămin cu capacitatea de 100 de locuri, în curtea proprie, care va funcţiona ca secţie externă a spitalului pentru cei care au forme uşoare de boală, dar nu au posibilitatea să se izoleze la domiciliu.

"Ne confruntăm cu o altă problemă: dacă până acum, lumea (suspecţi, asimptomatici sau cazuri uşoare din valul post-relaxare, n.r.) spunea că vrea să plece acasă (pentru izolare, n.r.), acum este speriată de cei care fac boala şi nu mai vrea să plece acasă şi blochează spitalul. Legea ne cere că dacă astfel de pacienţi nu se pot izola acasă, spitalul trebuie să-i pună pe o zonă de izolare sau într-un spital-suport. De aceea, am încercat să ne organizăm în acest sens. Este o problemă, pentru că a crescut foarte mult numărul de pacienţi depistaţi şi al cazurilor grave. Terapia Intensivă este plină, am primit recent o unitate mobilă ATI şi au început de săptămâna trecută să fie internaţi pacienţi şi aici, dar în curând va fi plină şi aceasta. În primul val, nu am avut şi cazuri de izolare, spitalul fiind doar pentru cazurile COVID confirmate", a detaliat Virgil Musta.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy