Medic român ATI, la 80 de ani: „Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Observator
Sursa foto: captură Observator

Petre Ciuvăţ este medic ATI la Spitalul Orăşenesc din Rovinari care i-a devenit deja casă. Ca să fie cât mai aproape de pacienţi, acum a decis să doarmă în spital şi nu are de gând să facă vreun pas înapoi.

„E aproape prima casă aş putea spune. Sunt foarte fericit că îmi pot practica profesia şi după vârsta de pensionare”, spune Petre Ciuvăţ.

Petre Ciuvăţ va împlini 80 de ani în aproximativ 2 luni. Dar pentru el, medicina nu are vârstă. De aproape şase decenii, salvează vieţi. Ultimii cinci ani i-a petrecut în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Orăşenesc din Rovinari.

„Toată lumea îmi spune că sunt nemaipomenit, nemaivăzut. În anul VI, eram şi student la Medicină Generală şi eram şi intern la Anestezie, la Spitalul Grigore Alexandrescu. De atunci, practic sunt 57 de ani de când eu fac profesia de anestezie, terapie intensivă”, a mai spus medicul.

 

Petre Ciuvăţ: „Nu mi-e teamă, nu mi-e teamă absolut deloc”

 

Deşi e în prima linie şi face parte din cea mai vulnerabilă categorie de oameni în faţa noului coronavirus, medicul Ciuvăţ nu are de gând să renunţe prea curând la jurământul lui Hypocrate.

„Lucrul acesta e deosebit de grav într-un fel. Molima asta se răspândeşte cu o viteză deosebită şi oamenii sunt în faţa unei situaţii absolut noi. Nu este niciun pericol, absolut niciun pericol dacă ştii cum să te protejezi. Nu mi-e teamă, nu mi-e teamă absolut deloc şi nu îi înţeleg pe cei cărora le e teamă. Când faci medicina, o faci ca să rezolvi problemele de patologie ale oamenilor. Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi”, a mai spus Petre Ciuvăț, potrivit Observator.

 

„Cutremurul din 77 m-a prins în spital”

 

La aproape 80 de ani, Petre Ciuvăţ e salvator de profesie. Îşi aminteşte că şi în anul 1977, când ţara noastră a fost zguduită de cel mai mare cutremur, a fost tot în prima linie, dar într-un spital din Bucureşti.

„Cutremurul din 77 m-a prins în spital, în Bucureşti, unde am lucrat o viaţă şi îngrijorarea generală a fost aproape asemănătoare cu cea de acum. Îngrijorare că se poate repeta, îngrijorare, disperare la pacienţii din spital pentru cei rămaşi acasă”, a mai povestit doctorul.

 

„Sunt în spital aproape zi şi noapte”

 

Pentru că pune viaţa bolnavilor pe primul loc, medicul a decis să rămână în izolare la spital, alături de cei care au cea mai mare nevoie de el.

„Sunt în spital aproape zi şi noapte, când este nevoie de mine, i-am rugat pe colegii care lucrează în UPU şi sunt de gardă, dacă au un caz în care au nevoie de mine, să nu ezite să mă cheme la orice oră”, mai spune Petre Ciuvăț.

Medicul şi-a propus să iasă la pensie abia după ce România şi lumea întreagă vor învinge pandemia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel