Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron și introduce doza booster pentru toţi adulţii

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Marea Britanie va face doza de vaccin booster anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii, într-un efort de consolidare a imunizării populaţiei în timp ce cresc temerile privind noua variantă Omicron a coronavirusului, relatează luni Reuters şi AFP. 

Numărul cazurilor de infectare cu această variantă confirmate în Marea Britanie a crescut între timp la 11, unele fără legături cu călătorii în zona Africii de Sud de unde se răspândeşte în lume această variantă, autorităţile sanitare britanice suspectând astfel începutul transmiterii comunitare.

Doza booster de vaccin anti-COVID-19 a fost până în prezent disponibilă în Marea Britanie numai pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani, pentru cele vulnerabile şi lucrătorii sanitari. Comitetul ştiinţific care consiliază guvernul de la Londra în campania de vaccinare a recomandat luni ca această doză (a treia, sau a doua după administrarea serului Johnson & Johnson) să fie disponibilă pentru toţi adulţii, recomandare despre care ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a confirmat apoi la scurt timp că va fi implementată.

Ministrul Sajid Javid a anunţat pe de altă parte că încă două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate luni în Anglia, astfel că adăugate celor şase confirmate în Scoţia numărul acestor a ajuns deocamdată la 11 în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Pentru a se proteja de această variantă despre care experţii se tem că este extrem de contagioasă şi ocoleşte parţial imunitatea dată de vaccinarea anti-COVID-19 sau de trecerea prin boală, guvernul de la Londra a reinstituit testarea PCR obligatorie însoţită de autoizolare până la aflarea rezultatului (negativ) al testului pentru oricine intră pe teritoriul Regatului Unit.

Noua variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel