Marea Britanie. Guvernul extinde schema de ajutor pentru angajaţii companiilor forţate să închidă în pandemie

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat joi extinderea până în martie 2021 a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie în decembrie, pentru companiile care au nevoite să-şi oprească activitatea şi pentru angajaţii lor, transmit DPA şi Reuters.

Programul, care va costa probabil miliarde de lire sterline, prevede că Executivul va plăti până la 80% din salariul fiecărui angajat, cu o limită de 2.500 de lire sterline (3.272 dolari) pe lună, dacă lucrează pentru companii care au fost forţate să se închidă temporar.

De asemenea, angajaţii independenţi vor primi de la Guvern până la 80% din profiturile lor medii, cu o limită de 7.500 de lire sterline. Toate măsurile vor fi din nou revizuite în ianuarie, a anunţat ministrul britanic de Finanţe.

Anunţul vine după ce Banca Angliei (BoE) a informat joi că va majora programul de achiziţii de obligaţiuni cu 150 de miliarde de lire sterline (195 miliarde de dolari), până la 895 miliarde de lire sterline, deoarece se aşteaptă la un impact sever asupra economiei în urma celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi al Brexitului.

 

Ajutor pentru angajaţii afectaţi în timpul pandemiei



BoE se aşteaptă ca economia britanică să înregistreze un declin record, de 11%, în 2020, faţă de o scădere de 9,5% previzionată în martie.

"Perspectivele economice rămân extrem de nesigure, pe fondul efectelor pandemiei şi ale relaţiei comerciale încă nerezolvate între Marea Britanie şi cei mai apropiaţi parteneri comerciali ai săi din Uniunea Europeană, după 1 ianuarie", se arată în comunicatul Băncii Angliei.

Comitetul de politică monetară (MPC) a decis să menţină dobânda de bază la nivelul scăzut record de 0,10%, în linie cu estimările analiştilor.

Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani în perioada iunie - august 2020, după ce pandemia a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă.

 

De la debutul pandemiei, numărul total al angajaţilor a scăzut cu aproximativ o jumătate de milion



Conform datelor publicate luna trecută de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada iunie - august 2020 rata şomajului a urcat la 4,5%, de la 4,1% în precedentele trei luni, iar disponibilizările au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2009, când Regatul Unit era puternic afectat criza financiară globală. Economiştii se aşteptau ca rata şomajului să ajungă la 4,3%.

Din martie, a existat "o creştere semnificativă" a numărului celor care şi-au pierdut locul de muncă şi sunt în căutarea unei slujbe.

"De la debutul pandemiei, numărul total al angajaţilor a scăzut cu aproximativ o jumătate de milion, există anumite grupuri care par cele mai afectate, în special tinerii", a afirmat Jonathan Athow, statistician în cadrul ONS.

În perioada iunie - august 2020, numărul de angajaţi a scăzut cu 153.000, mult peste previziunile analiştilor, de 30.000. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel