Marea Britanie. Povestea românilor care se bat în luptele ilegale în Londra. Dramele unui fost profesor şi ale unui fost contabil

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un fost contabil din Cluj şi un fost profesor din Bucureşti au ajuns, prin jocul destinului, să participe la lupte ilegale în capitala Marii Britanii. În spatele celor doi se află, însă, câte o poveste tristă.

Întocmai ca în „Lionheart”, un mare succes cinematografic al anilor 90 cu Jean Claude Van Damme în prim plan, doi români au găsit o cale ocolită să facă bani: participă la luptel ilegale. Doar că asta nu se întâmplă în America, ci în cartierele rău famate din Londra.  

Mai mulţi est-europeni, printre care români, bulgari unguri şi turci, alături de pakistanezi, indieni şi britanici, luau parte la lupte ilegale în Marea Britanie. Printre ei se află şi doi români, un profesor şi un contabil din România. Ambii au o poveste tristă.   

 

La luptă cu viaţa

 

Adrian este clujean, a fost contabil şi a rămas fără casă, după ce firma la care lucra în România a dat faliment, în 2010, în timpul crizei. În prealabil, din credite a încercat să pună pe picioare o firmă imobiliară, însă a dat faliment şi a rămas fără banii investiţi în construcţia unui bloc.

„Credeam că o să devin milionar, dar am ajuns falit. Asta în mai puţin de doi ani, cred că nici măcar un an şi jumătate”, oftează amar, potrivit Adevărul.   

Şi pentru că un necaz nu vine niciodată singur, a rămas şi şomer. Fără firmă, loc de muncă, dar şi fără apartament, după ce una dintre băncile creditoare l-a executat silit, Adrian a decis să ia viaţa în piept. A trimis „zeci, poate chiar sute de CV-uri peste tot”, dar răspunsurile se lăsau aşteptate la nesfârşit.

Nu aşteptau după el însă nici facturile, nici hrana şi nici proprietarul apartamentului în care s-a mutat în chirie. Aşa că a luat o decizie radicală: a plecat la muncă peste hotare.

„Era clar că nimeni nu mai are nevoie de un contabil, toate firmele au făcut reduceri de personal în vremea aceea, iar eu nu voiam să mă duc într-o fabrică, pe post de muncitor, ba să mă trezesc că şi aia dă faliment. M-am dus în Germania unde aveam nişte prieteni şi m-am angajat în construcţii”, rememorează el.

 

Planuri de viitor

 

Tot la Londra l-a cunoscut pe Vlad, fost profesor, originar din Bucureşti. Povestea lui e la fel de tristă: acum câţiva ani a avut probleme cu alcoolul, după ce soţia sa a murit într-un accident. Rămas fără niciun scop, a decis, la fel ca şi Adrian, să plece din ţară. A renunţat la catedră.   

La un moment dat, în urmă cu doi ani, a aflat şi el că poate face bani din lupte. Ca o coincidenţă, Vlad practicase şi el mai multe stiluri de arte marţiale, iar în adolescenţă, în cartierul Rahova, obişnuia să se bată destul de des pe stradă. 

„Un pakistanez mi-a spus de lupte. Iniţial nu ştiam că sunt ilegale şi când m-am întâlnit cu un prieten i-am povestit ce vreau să fac. El mi-a zis că ştie pe altcineva, tot român, un tip din Cluj, care face asta şi s-a oferit să mi-l prezinte”, povesteşte Vlad.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel