Lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie, propunerea unui doctor în imunologie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie poate salva mii de vieți, este de părere imunologul Radu Tudor Ciornei, deputat USR. El consideră și că România a pierdut în mod lamentabil lupta cu pandemia: „în acest moment, dacă am fi avut 10.000 de paturi ATI, toate ar fi fost ocupate”.

Radu Ciornei, deputat de Suceava, afirmă că, la un an de la administrarea primului vaccin, situația epidemiologică este dramatică în toată România: „succesul savanților în a descoperi un vaccin eficient, modern, într-un timp scurt a fost imediat umbrit de asaltul unor forțe oculte, tenebroase, cu mentalitate de ev mediu timpuriu, grupate chiar și sub egida unor partide și mișcări care au înlocuit în mințile oamenilor neinformați, incapabili de a procesa informația științifică, teama de virus cu teama de vaccin și lipsa de respect pentru comunitatea medicală.

Jonglând cu termeni precum <libertate>, <dictatură medicală>, <neam>, <națiune>, <genocid>, <experiment>, acești negustori cinici ai morții au indus o ură nejustificată față de singurul mare atu pe care îl avem în lupta cu boala: vaccinul. Au sădit frici cumplite față de manevre medicale normale, cum ar fi, de exemplu, administrarea de oxigen, au glorificat tratamente cu eficiență îndoielnică și încurajează administrarea haotică, la domiciliu, de pilule cu proveniență dubioasă”.

Lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie

 

Din punctul de vedere al imunologului, România a pierdut în mod lamentabil lupta cu pandemia: „după ce reușisem, prin starea de urgență, să evităm valul 1, am risipit acest timp, cu o inconștiență crasă, dublată de atitudinea antivaccinistă sau pasivă a unor forțe politice sau religioase. Era momentul în care toată clasa politică, însoțită de președinte, influenceri și lideri spirituali, să dea un singur mesaj. Mesajul de viață, mesajul încrederii în știință, nu în bezna minții. Voi evita să pronunț nume, să arăt cu degetul forțele acestea, pentru că doresc să vă aduc o perspectivă științifică asupra dezastrului în care ne aflăm”.

La întrebarea care este indicatorul ce consfințește succesul sau, dimpotrivă, eșecul în lupta cu pandemia, Radu Ciornei răspunde: „numărul de decese raportate la milionul de locuitori, spre deosebire de numărul de persoane testate pozitiv, este cel mai precis indicator demografic în acest război cu virusul. România a urcat cu repeziciune, în ultimele luni, de pe locul 40 pe locul 9 în acest clasament negru și, după estimările mele, nu ne vom opri până nu vom ajunge pe locul 1 în Europa și pe locul 2 în lume, după Peru. Deocamdată, în România au decedat 2.700 de locuitori dintr-un milion, însă populația este calculată la peste 19 milioane, ceea ce, cred eu, este fals, cifra reală a deceselor pe milion fiind cu cel puțin 20% mai mare”.

Deputatul mai crede că nu putem face nimic pe termen scurt, însă pe termen mediu și lung, la această rată de infectare și ocupare a paturilor în ATI doar vaccinarea masivă poate diminua treptat rata deceselor: „în acest moment, dacă am fi avut 10.000 de paturi ATI, să știți că toate ar fi fost ocupate, pentru că dorim ca formele medii să beneficieze de cel mai bun tratament. Vaccinarea nu este un remediu miraculos cu eficacitate de 100%, însă, cu siguranță, descrește probabilitatea unor forme grave de boală cu 90%. Odată ce pacienții se prezintă în UPU cu forme foarte grave, acel punct de la care afectarea pulmonară și sistemică este foarte greu de tratat este depășit, boala devine o loterie în care Tocilizumabul, anticorpii monoclonali sau Remdesivirul nu mai au aceeași eficiență ca în cazul în care aceste medicamente sunt administrate la primele semne de agravare a unei forme medii”.

Vaccinarea, condiționată de rata de infectare din comunitate

 

Personal, Ciornei le aduce „un reproș primarilor de țară, medicilor și preoților, oameni care, dacă doresc și fac echipă, într-o zi pot vaccina jumătate din comunitatea lor. Așa cum ies sate întregi la vot în 12 ore puteau fi și vaccinați. Nu s-a putut? Nu! Nu ați vrut, iar sângele celor decedați este pe mâinile celor care au dat din umeri în loc să îndemne la inteligență colectivă în loc de isterie în masă!”.

Imunologul menționează și școlile: „Voi fi scurt și tranșant. În acest moment al pandemiei, în care mor într-o zi mai mulți oameni decât are România membri ai Parlamentului, sau dacă ar cădea toate aeronavele Tarom trimise în teritoriu, școala nu poate fi deschisă. Cu acest grad de ocupare în ATI, a trimite școala și absolut tot ce se poate în online și munca de la domiciliu sunt o obligație. Ceea ce fac astăzi guvernanții prin neinstituirea stării de urgență la acest grad de încărcare în spitale și rată de decese este genocid.

Eu cred că un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie, ce va fi hulit și de comercianți, și de multe alte categorii, poate salva câteva mii de vieți, până în luna aprilie. Și nu uitați că până în aprilie vom avea victime din rândul elevilor. Nu mulți, dar mă întreb cam cum se poate duce un ministru să le explice celor 50 de elevi și 3.000 de contacți ce vor muri pentru ca școlile să fie deschise și să putem să umplem sacii de Crăciun, că ei sunt sacrificați pentru binele economiei, României, turismului și pentru că negustorii morții au microfonul deschis și în media, și în Parlament”.

Ciornei crede că vaccinarea trebuia condiționată de rata de infectare din comunitate, nu cel înregistrat în rândul cadrelor didactice, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel