„Kraken”, o nouă variantă de Covid: „Aceasta este cea mai transmisibilă de până acum”. Avertismentul OMS

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Kraken”, o nouă variantă de Covid: „Aceasta este cea mai transmisibilă de până acum”. Avertismentul OMS
„Kraken”, o nouă variantă de Covid: „Aceasta este cea mai transmisibilă de până acum”. Avertismentul OMS

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că XBB.1.5 este „cea mai transmisibilă” variantă de Covid de până acum. Această tulpină este supranumită „The Kraken”.

O nouă tulpină de Covid supranumită „The Kraken” este „cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. XBB.1.5 a fost denumit „The Kraken” după miticul monstru marin, care a fost subiectul superstițiilor marinarilor.

Cea mai recentă subvariantă de coronavirus, care derivă din varianta Omicron, este deja răspândită în Statele Unite, unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% din cazurile de Covid-19 înregistrate recent.

Acum a început să se extindă în Marea Britanie, indicând că are un avantaj major de creștere față de tulpinile rivale. Dar XBB.1.5 pare a fi la fel de blând ca strămoșul său Omicron și variantele sale.

„Suntem îngrijorați de avantajul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA, în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibilă este. Cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba”, a precizat dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid.

Coronavirus: UE 'încurajează' statele să impună teste negative pentru călătorii anumitor zboruri

 

Experții sunt îngrijorați că această creștere rapidă a XBB.1.5

 

Statisticile de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au arătat că tulpina este în spatele a 41% din cazurile din America.

XBB.1.5 a fost detectat și în țări precum Marea Britanie, Franța, Germania, Țările de Jos, Spania, Irlanda, Australia, Singapore și India.

2. -imagine fara descriere- (kraken--o-noua-varianta-de-covid-aceasta-este-cea-mai-transmisibila-de-pana-acum--avertismentul-oms-2.jpg)

Experții sunt îngrijorați că această creștere rapidă a XBB.1.5 ar putea fi cauzată de mutații care să o transforme într-o variantă mai periculoasă. Tulpina are o rezistență aparte la anticorpi, asta însemnând că persoanele care sunt vaccinate sau au avut o infecție anterioară sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească.

Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, a declarat pentru MailOnline că apariția tulpinii este un „apel de trezire”. „Varianta XBB.1.5 este extrem de infecțioasă și generează internari crescute în spitale în New York, în special în rândul vârstnicilor. Scăderea imunității, vremea rece și lipsa altor măsuri de atenuare, cum ar fi purtarea măștilor, contribuie, de asemenea, la această creștere a infecției în SUA”.

Dar ceea ce pare să sperie OMS este perspectiva că XBB.1.5 să fie poarta de intrare către o variantă mai înfricoșătoare. Cu cât apar mai multe infecții, cu atât virusul are mai multe oportunități de a muta și de a evolua.

Franţa şi Marea Britanie impun test negativ Covid pentru unele zboruri, cum a cerut Italia

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel