Klaus Iohannis, ATAC la adresa Ministrului Sănătății: " A pornit o campanie de imagine"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis consideră "revoltător" faptul că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, "a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară".

"Agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certaţi cu justiţia, timp în care cetăţenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenţei guvernanţilor. Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară. Cum să mai creadă cineva că PSD chiar va construi noi spitale?", a declarat Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a unor spitale din ţară.

El a susţinut că Ziua Mondială a Sănătăţii a fost transformată de decidenţii guvernamentali într-un "spectacol îndoielnic, cu pedepse şi controale demonstrative".

"Eu cunosc foarte bine sistemul de sănătate din România, am fost pacient în spitale publice din ţară şi ştiu cu ce se confruntă medicii şi asistentele medicale, cercetătorii şi tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice şi private şi centre de cercetare medicală şi am văzut oameni care, lucrând în condiţii precare, încearcă să-şi facă bine meseria, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Aceştia sunt oamenii către care îmi îndrept aprecierea şi recunoştinţa, indiferent unde lucrează", a mărturisit şeful statului.

Guvernarea PSD este un "eşec de la un capăt la altul"


Preşedintele Iohannis a subliniat că sistemul sanitar se confruntă cu dificultăţi, adăugând că, din păcate, actuala guvernare PSD este un "eşec de la un capăt la altul".

"PSD a promis românilor nu mai puţin de 8 spitale regionale şi un spital republican. A promis, de asemenea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea spitalelor existente. Sunt angajamente scrise negru pe alb în programul de guvernare, asumat şi votat în Parlament. Ce s-a întâmplat cu ele? Simplu, ca şi în economie, educaţie, infrastructură, şi de promisiunile în domeniul sănătăţii s-a ales praful", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că agenda publică este "acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certaţi cu justiţia, timp în care cetăţenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenţei guvernanţilor".

El a subliniat că, în ciuda scandalurilor zilnice prin care se încearcă să se obţină capital de imagine pentru Guvern, cei mai mulţi medici şi asistente medicale sunt şi rămân profesionişti şi încă de cea mai bună calitate.

Personalul medical, ignorat



Iohannis a acuzat guvernarea că nu face nimic pentru personalul medical.

"Ce fac guvernanţii ca să îi ajute? Mai nimic, în afara unor excese de autoritate prin care încearcă să acopere lipsa de acţiuni concrete menite să sprijine domeniul sănătăţii", a afirmat şeful statului.

Iohannis a susţinut că nici în domeniul resurselor umane din sănătate obiectivele asumate de guvernanţi nu au fost îndeplinite, în pofida promisiunilor din perioada electorală.

"Rezidenţiatul nu a fost reformat, aşa cum s-a promis, iar în momentul de faţă nu există o planificare reală a necesarului de angajaţi în sănătate. Concret, numărul de locuri şi posturi nu este corelat cu numărul de absolvenţi de medicină şi nici cu necesarul de resurse umane, per ansamblu şi pe specialităţi. În ţara noastră sunt educaţi foarte mulţi tineri medici, dar ne confruntăm în continuare cu dezechilibre pe specialităţi, cu dezechilibre în distribuţia medicilor în urban-rural, dar şi între judeţe ori regiuni, iar exodul nu a fost stopat. Pesediştii guvernează încercând permanent să găsească ţapi ispăşitori pentru propriile eşecuri. Nu mai pot păcăli însă pe nimeni, în sănătate cu atât mai puţin", a declarat Iohannis.

Banii europeni, un ajutor pentru spitale



El a afirmat că, dacă Guvernul şi-ar fi propus în mod real să construiască sau să reabiliteze spitale în România, nu ar fi trebuit decât să acceseze banii europeni.

"Avem la dispoziţie fonduri pe care PSD pur şi simplu nu vrea să le folosească", a spus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că viitorul în medicină înseamnă inovare, digitalizare, sustenabilitate, asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate.

"Un act medical de calitate nu poate exista fără un corp medical dedicat, devotat şi responsabil. În acelaşi timp, un act medical de calitate nu poate exista în absenţa unor spitale curate, care să nu ducă lipsă de aparatură medicală sau de medicamente sau de consumabile. Avem nevoie de mai multe exemple, precum cele oferite de dumneavoastră, cei prezenţi aici, care vă desfăşuraţi activitatea cu maximă responsabilitate în ciuda condiţiilor de muncă mai mult decât dificile!", le-a transmis Iohannis celor prezenţi.

Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, şef de lucrări la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca, a mulţumit pentru distincţiile primite.

"Dedicăm această distincţie pacientelor şi pacienţilor noştri, lor le dedicăm întreaga noastră activitate. Această recunoaştere într-o epocă post adevăr corespunde practicii noastre, aceea a medicinii bazate pe dovezi", a spus el.


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel