Italia spune adio rețetelor scrise pe hârtie: medicul va prescrie medicamente doar pe rețetă digitală

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Rețeta de hârtie nu va mai exista: în schimb, medicii din Italia vor prescrie medicamente doar pe rețeta digitală. Aceasta este principala noutate a decretului legislativ de simplificare aprobat ieri de Consiliul de Miniștri.

Italia elimină rețeta pe hârtie. De acum încolo, medicul va folosi doar rețeta digitală. Mai mult, pentru bolnavii cronici, rețetele vor putea dura un an. Acestea sunt câteva dintre principalele noutăți prevăzute pentru produsele farmaceutice în decretul legislativ de simplificare aprobat de Consiliul de Miniștri din Italia, scrie publicația italiană Fanpage.it

Rețetele vor fi în format electronic, și nu vor mai fi pe hârtie, atât pentru medicamentele decontate de Serviciul Național de Sănătate, cât și pentru cele cu plată.

În plus, "la prescrierea medicamentelor decontate de Serviciul Național de Sănătate pentru tratamentul patologiilor cronice", se arată în proiectul de măsură, "medicul prescriptor poate indica în rețeta repetabilă, pe baza protocolului terapeutic individual, doza și numărul de pachete dispensabile pe o perioadă maximă de douăsprezece luni". O noutate care le va ușura mult viața celor care trebuie să gestioneze o boală cronică.

Normele de aplicare urmează să fie stabilite de Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Economiei

 

Totodară, 'medicul poate suspenda, în orice moment, repetabilitatea prescripției sau modifica terapia". Farmacistul este cel care informează "pacientul cu privire la modul corect de administrare a medicamentelor prescrise", livrând "un număr suficient de pachete pentru a acoperi treizeci de zile de terapie, în raport cu posologia indicată".

Și tot farmacistul, 'în monitorizarea aderenței la terapia medicamentoasă, dacă detectează dificultăți din partea pacientului în administrarea corectă a medicamentelor prescrise, va semnala criticile medicului prescriptor pentru evaluări de competență'.

Ministrul Sănătății, de comun acord cu ministrul Economiei, va trebui să adopte, în termen de nouăzeci de zile de la data intrării în vigoare a legii, un decret care să definească "modalitățile de aplicare ulterioare și procedurile informatice necesare".

Decretul de simplificare prevede, de asemenea, măsuri împotriva penuriei de medicamente: în cazul unei întreruperi temporare sau definitive a comercializării unui ambalaj de medicament, deținătorul autorizației de introducere pe piață (MAH) trebuie să notifice AIFA în termen de două luni înainte de întreruperea comercializării produsului, și nu mai mult de patru luni, cum era cazul anterior.

Comunicarea "se reînnoiește în cazul unei prelungiri a perioadei de întrerupere".

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel