Italia, reclamată la ONU după deportarea unor migranţi

Andreea Cosma |
Data publicării:

Organizația non-guvernamentală Global Legal Action Network (GLAN) a depus miercuri la Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului o plângere împotriva Italiei după ce autoritățile de la Roma au deportat în 2018 un tânăr în Libia, împreună cu alți migranți, informează France 24.

Plângerea depusă de GLAN a fost redactată în numele tânărului deportat în Libia. Acesta a fost salvat de către autoritățile italiene în 2018 din Marea Mediterană, împreună cu alte câteva zeci de migranți, însă a fost trimis înapoi în Libia. Tânărul, originar din Sudanul de Sud, susține că după întoarcerea în Libia a fost împușcat într-un picior, a fost arestat pe nedrept, a fost bătut, forțat să muncească și i-a fost refuzat tratamentul medical timp de mai multe luni.

Organizația non-guvernamentală acuză statul italian că ar trimite migranți salvați din Marea Mediterană către state în care aceștia riscă să fie persecutați și torturați. Potrivit plângerii, autoritățile italiene ar fi folosit nave particulare pentru a trimite migranți înapoi în Libia.

„Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător în care salvarea persoanelor disperate este făcută de către nave comerciale private, fără resurse și fără personal pregătit pentru acest lucru”, spune directorul GLAN, Gearoid O Cuinn.

Plângerea depusă la ONU citează un raport publicat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Londra, potrivit căruia numărul acestor „deportări private” a crescut simțitor începând cu iunie 2018, iar navele private „sunt folosite de statele care doresc să eludeze obligațiile pe care le au față de refugiați”.

„Plângerea noastră face referire la faptul că Italia încearcă să scape de responsabilitate prin privatizarea deportării migranților către un mediu de coșmar în Libia”, a spus O Cuinn.

Italia a prelungit în octombrie un acord controversat cu Libia, care vizează blocarea accesului migranților către Europa. Mai multe organizații pentru drepturile omului susțin că, în baza acestui acord, autoritățile libiene ar fi capturat migranți care încercau să ajungă în Europa pe mare și i-ar fi închis în centre de detenție supraaglomerate, mulți dintre acești migranți fiind victime ale abuzurilor și muncii forțate.

Afectată de violențe puternice din 2011, Libia a devenit o țară de tranzit pentru migranții din Africa Subsahariană care speră să ajungă în Europa. Aproximativ 40.000 de refugiați și solicitanți de azil trăiesc în centre de detenție în această țară, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului este un organism format din 18 experți independenți care emit opinii și recomandări pentru statele vizate, însă nu există momentan mecanisme pentru a obliga statele să respecte aceste recomandări, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel