Ungaria constată creşterea numărului de migranţi care încearcă să treacă frontiera dinspre România

Andreea Cosma |
Data publicării:

În pofida încercărilor repetate ale migranţilor ilegali de a trece graniţa Ungariei, aceasta va continua să-şi protejeze frontierele, securitatea cetăţenilor săi şi a celor europeni, a declarat consilierul premierului Viktor Orban pentru securitate internă, Gyorgy Bakondi, într-un interviu acordat joi cotidianului Magyar Hirlap, citat de agenţia MTI.

Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierelor sudice ale Ungariei a ajuns anul acesta la circa 13.000, dublu faţă de anul trecut, a precizat oficialul ungar.

În plus faţă de încercările de trecere a frontierei dinspre Serbia, unde Ungaria a ridicat un gard de protecţie, ''am constatat de asemenea o activitate sporită la secţiunile noastre de frontieră cu România şi Croaţia'', notează consilierul premierului Viktor Orban.

Circa 468 de persoane au încercat anul acesta să intre ilegal în Ungaria dinspre România şi 294 dinspre Croaţia, a precizat el. ''În ambele cazuri (...), numărul tentativelor de pătrundere este mai mult decât dublu faţă de întreg anul trecut'', mai spune oficialul ungar.

 

Peste 400 de persoane au încercat să intre ilegal în Ungaria dinspre România



El a subliniat că după ce Croaţia a implementat un regim foarte strict de protecţie a frontierei sale cu Bosnia, ''organizaţiile de trafic cu fiinţe umane şi-au dat seama de acest lucru şi acum migranţii revin din Bosnia în Serbia, de unde îşi încearcă norocul pornind în direcţia României sau încearcă să forţeze frontiera sigilată'' dintre Serbia şi Ungaria, avertizează Gyorgy Bakondi.

Acesta a mai vorbit şi despre statele de provenienţă ale migranţilor care încearcă să ajungă în vestul Europei. ''Dacă în 2017 şi 2018 scăzuse numărul solicitanţilor de azil sirieni şi majoritatea erau atunci afgani, pakistanezi şi iranieni, acum sirienii apar din nou în număr tot mai mare printre cei prinşi la frontiera ungară. Aceasta înseamnă că schimbările din Turcia i-a încurajat din nou să plece'', menţionează oficialul ungar.

 

Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierelor sudice ale Ungariei, dublu faţă de anul trecut



În opinia sa, odată cu instalarea noii Comisii Europene ''statele naţionale (din UE) pun mai mult accent pe protejarea frontierelor''. ''De pildă, ele au luat măsuri mai stricte pentru a filtra sosirile, pentru controlul intrărilor şi limitează acordarea permiselor de sejur şi a statutului de refugiat pentru migranţi, şi în special accesul la asistenţă socială''.

Gyorgy Bakondi a mai afirmat că, după îndelungi consultări, Comisia Europeană a transmis Ungariei că îi va rambursa 10% din cheltuielile angajate de această ţară pentru a-şi proteja frontiera, dar până în prezent Budapesta nu a primit niciun astfel de transfer financiar.

Într-o altă declaraţie, acordată miercuri televiziunii maghiare M1, el a spus că aşa-numita rută balcanică a cunoscut în decembrie cel mai intens flux migrator de la începutul crizei migraţiei, numai weekendul trecut poliţiştii şi soldaţii maghiari participând la operaţiuni care au vizat circa 400 de migranţi clandestini. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel