Italia. Copil de 8 ani, operat pe creier la Ancona, în timp ce asculta Mozart

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

După operaţia cu un pian în sala de operaţie, Spitalul Salesi din Ancona s-a confruntat luni cu o altă tehnică de îndepărtare a unei malformaţii vasculare pe creier la un băieţel de 8 ani, originar din Abruzzo.

Operaţia a fost efectuată de chirurgul Roberto Trignani, şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului din Torrette, care are şi specializare pediatrică, potrivit Ancona Today. Împreună cu el în sala de operaţie au fost Michele Luzi şi Roberta Benigni de la aceeaşi secţie, medicul anestezist Monica Pizzichini şi medicul primar Alessandro Simonini, tehnicianul de neurofiziologie Vasco Durazzi de la clinica de neurochirurgie şi doi operatori ai metodei Tomatis, o tehnică de stimulare sonoră.

"În timpul procedurii am folosit o «ureche electronică» - practic căşti - care transmite stimuli sonori, în speţă muzica lui Mozart şi cântece gregoriene, şi stimuli mecanici, cu vibraţii pe osul urechii. În acelaşi timp, am înregistrat efectele asupra impulsurilor electrice care traversează creierul. Utilizarea urechii electronice este o metodă standardizată numită "metoda Tomatis", utilizată mai ales în tratamentul copiilor cu deficienţe cognitive", a explicat Trignani.

Italia. Copil de 8 ani, operat pe creier la Ancona, în timp ce asculta Mozart

 

Pentru prima dată în lume, potrivit chirurgului, această metodă a fost îmbinată cu o operaţie chirurgicală, ghidând astfel echipa în timp real pentru "a acţiona mai bine în timpul eliminării malformaţiei".

Încă din noiembrie 2019, medicul Trignani a operat un copil cu muzică la Spitalul Salesi din Ancona. Cu acea ocazie, în sala de operaţie a intrat un pian, la care a interpretat maestrul Emiliano Toso. Datorită sprijinului Fundaţiei Salesi şi capacităţii sale vizionare, dar şi competenţei şi experienţei operatorilor specializaţi de la Centrul DSA din Ancona şi Asociaţia Atelier di Movimento din Milano, a fost posibil să se acţioneze într-un mod integrat şi coordonat. Copilul era internat în Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă la Spitalul Salesi, condusă de dr. Carla Marini.

Operaţia de luni a durat peste patru ore, iar copilul a fost apoi transferat la terapie intensivă pentru a aştepta să se trezească. Dacă nu apar complicaţii, peste o săptămână ar putea deja să plece acasă, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel