Italia. Ce prevede noul DECRET, în vigoare din 07 ianuarie. SURPRIZĂ de proporții: se introduc zonele ALBE

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Autoritățile din Italia evaluează calendarul restricțiilor care va intra în vigoare după 07 ianuarie, dată la care expiră decretul în vigoare. Pe 9 și 10 ianuarie toată Italia ar putea deveni Zonă Portocalie, la fel ca în zilele din perioada Crăciunului.  

La sfârșitul unei zile lungi marcate de întâlniri politice și tehnice, guvernul Conte va anunța noile măsuri de prevenire a infecțiilor cu Covid-19. Totodată, autoritățile lucrează la calendarul noilor restricții valabile în perioada 7 - 15 ianuarie, dar și după 15 ianuarie.

La miezul nopții de Bobotează va expira Decretul de Crăciun și va fi nevoie de o ordonanță a Ministrului Sănătății.

"Vine al treilea val"

 

Roberto Speranza a tras un alarmă: "Al treilea val va sosi și trebuie să ne organizăm”. Curba epidemiologică în creștere obligă experții să modifice parametrii pentru definirea zonelor galbene, portocalii și roșii.

O altă noutate prevăzută în Decretul care va intra în vigoare pe 15 ianuarie este reprezentată introducerea Zonei Albe, care va permite relansarea tuturor activităților, inclusiv săli de sport, cinematografe și teatre. Ministrul Dario Franceschini a propus această schimbare "pentru a da o nouă speranță cetățenilor”, găsind imediat sprijinul titularului Justiției, Alfonso Bonafede.

Măsurile prevăzute în noul Decret

 

Granițele

Printre măsurile care sunt evaluate se numără extinderea interdicției de călătorie între regiuni, chiar dacă acestea se află în zona Galbenă. Pentru această măsură, care limitează libertățile constituționale , este nevoie de un decret-lege, iar guvernul a decis să discute cu liderii regionali. "Este esențial să se mențină rigoarea”, reiterează miniștrii Roberto Speranza și Francesco Boccia.

Rudele și prietenii

Guvernul ar putea permite vizitarea rudelor și prietenilor, însă de către maxim 2 persoane. Regula ar fi aceeași cu cea aplicată în timpul sărbătorilor de iarnă: o singură vizită pe zi și cu posibilitatea de a fi însoțiți de copii sub 14 ani.

Restricții orare

Oamenii de știință au propus guvernului să evalueze scăderea limitei de lockdown de la 22:00 la 20:00. Însă chiar și miniștrii "pro-restricții" cred că această măsură nu ar avea o influență decisivă asupra controlului infecțiilor. Pare evident că interdicția de a părăsi casa de la 22.00 la 05.00 dimineața va fi confirmată, cu excepția cazului în care există motive de muncă, urgență și sănătate.

Indicele de infectare

Teama unui al treilea val a convins autoritățile să scadă limita indicatorilor, așa cum au cerut liderii regiunilor. Astfel regiunile care au un Rt egal cu 1 (în prezent 1,25) vor intra în zona portocalie și cele care sunt la 1,25 (acum este 1,50) în roșu. 

Noutate în Decret: Zona albă

 

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a propus crearea unei a patra zone de risc, o "Zonă Albă" în care să intre regiunile cu cei mai buni indicatori. Aici ar urma să se redeschidă muzeele, teatrele, săli de concerte și cinematografele. Barurile și restaurantele ar funcționa fără restricții, urmând să fie deschise chiar și piscinele și sălile de sport. Cu toate acestea, se vor menține măsurile de distanțare socială și cele sanitare. Propunerea se pare că l-a convins Conte și ar trebui să fie transpusă în lege, scrie Corriere dela Serra.

Ce se întâmplă pe 7 și 8 ianuarie

În zilele de 07 și 08 ianuarie, toată Italia ar putea fi galbenă. Deși decizia este încă în discuție, aceasta ar putea permite redeschiderea școlilor. Pe 8 ianuarie va sosi monitorizarea săptămânală, care va furniza datele pe baza cărora ministrul Speranza va semna ordonanța de atribuire a intervalului de risc fiecărei regiuni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel