Intervenție extremă la Iași în cazul unei românce însărcinate: „Avea deja șase nașteri prin cezariană, le făcuse prin străinătate“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O femeie din Suceava, aflată la a șasea naștere prin cezariană, a ajuns în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, după ce placenta s-a lipit de cicatricea rezultată în urma intervențiilor anterioare, efectuate în străinătate.

O femeie din Suceava a fost adusă în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, iar medicii au fost surprinși și îngrijorați de aspectul abdomenului ei. Situația era deja complicată, dat fiind că aceasta se afla la a șasea cezariană, deși își dorea să aducă pe lume copilul în mod natural. Niciun medic nu a fost dispus să asume acest risc, întrucât cicatricea rezultată din operațiile anterioare era aderată de placenta femeii.

După naștere, pacienta a suferit o intervenție chirurgicală majoră, respectiv o histerectomie totală, prin care i-au fost îndepărtate atât uterul, cât și colul uterin. Această procedură este considerată extrem de dificilă de către medici și necesită formarea unor echipe mixte. Ea este aplicată numai atunci când viața mamei este grav amenințată.

Medicii au fost nevoiți să acționeze în regim de urgență și sub presiunea timpului pentru a salva viața femeii, iar complicațiile apărute în urma așa-numitelor cezariene multiple au constituit o provocare semnificativă pentru echipa medicală.

Medicii au fost surprinși:  „Avea deja șase nașteri prin cezariană, le făcuse prin străinătate“

 

Am avut un caz cu o femeie din Suceava, avea deja șase nașteri prin cezariană. Aceasta le făcuse prin străinătate. A refuzat să semneze pentru ligătura tubară, pentru că religia pe care o are nu-i permite acest lucru.

Am observat că pepiniera pentru aceste cazuri este zona Suceava, persoane care fac mulți copii și care nu au voie să-și lege trompele uterine. Sunt persoane care nu acceptă nici metodele contraceptive după a doua sau a treia cezariană. Cum este în cazul femeii, a ajuns la a șasea cezariană și, cum este proverbul, ulciorul nu merge de multe ori la apă, placenta s-a fixat pe acea cicatrice, care nu mai este de bună calitate, la a șasea cezariană a făcut acretizare, care nu poate fi scoasă, pentru că începe o sângerare masivă. Singura soluție este scoaterea uterului.

Astfel, dacă au început printr-o indicație medicală să facă o  operație de cezariană, deși această mamă și-a dorit, nu a fost posibil. În maternitatea noastră există câțiva medici care fac asistență la naștere vaginală după cezariană, dar sunt riscuri mari să se rupă cicatricea, să se lezeze vezica, atunci nu toată lumea și le asumă”, declară prof. dr. Demetra Socolov, șef secție  II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, pentru BZI.ro.

După naștere, femeii i s-a efectuat o histerectomie totală, în cadrul căreia i-au fost îndepărtate atât uterul, cât și colul uterin. Această intervenție chirurgicală este considerată de către medici una extrem de complexă.

Situația medicală a femeii i-a luat pe medici de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași prin surprindere. Aceștia au constatat că placenta s-a aderat la cicatricea din operațiile anterioare, iar încercarea de a o extrage ar fi dus la o hemoragie incontrolabilă. Acest tip de acretizare placentară reprezintă o patologie periculoasă, deși la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nu s-au înregistrat decese cauzate de aceasta, riscurile asocierii cu acretizarea placentară sunt foarte mari.

Prof. dr. Demetra Socolov, șefa secției II de obstetrică și ginecologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, a explicat că patologiile în obstetrică au evoluat în timp, iar grupele de vârstă afectate de acestea s-au modificat. O problemă majoră este reprezentată de faptul că multe femei nu se supun controalelor medicale pentru a efectua un screening și a depista plasarea placentară. Detectată în stadiile incipiente, această problemă poate fi monitorizată pentru a asigura supraviețuirea mamei și a copilului. De-a lungul anilor, numărul de operații de cezariană a crescut, iar această creștere a contribuit la apariția problemelor legate de acretizarea placentară. Prof. dr. Socolov recomandă femeilor care au suferit deja o cezariană să opteze pentru aceeași metodă la nașterile ulterioare, deoarece acest lucru reduce riscul apariției complicațiilor asociate acretizării placentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel