ÎCCJ, măsuri în contextul coronavirusului: „Interzis celor din carantină sau la revenirea din zone de risc”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Persoanele aflate în izolare sau în carantină nu au acces la Instanța Supremă, începând de astăzi. Același lucru se întâmplă cu cei care au călătorit în ultimele 14 zile în zone de risc sau care au intrat în contact cu persoană monitorizate sau diagnosticate cu noul coronavirusului.

Potrivit unui ordin emis marți de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), se interzice accesul în sediile Instanței Supreme a celor pentru care autoritățile au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestora. Cei citați și aflați în această situație trebuie să înștiințeze completul de judecată în scris sau prin poșta electronică.

De asemenea, potrivit ordinului, se interzice accesul persoanelor care au călătorit în ultimele 14 zile într-una dintre zonele unde se manifestă virusul sau a celor care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru posibilă infecție cauzată de COVID-19, care are febră, tuse, dificultăți de respirație.

 

Mască de protecție pentru prevenirea contaminării persoanelor din jur

 

Justițiabilii care nu au o astfel de problemă dar care se simt rău sau au simptome de gripă sau alt tip de infecție respiratorie, li se permite accesul nerestricționat în sediile ÎCCJ, dar li se pune în vedere că sunt rugate să se supună voluntar următoarelor unor reguli de comportament, între care de a evita contactului direct cu alte persoane, acoperirea nasului și a gurii dacă strănută sau tușesc.

Acestea vor purta mască de protecție pentru prevenirea contaminării persoanelor din jur, vor rămâne în afara sălii de ședință până la strigarea cauzei, vor evita contactul cu alte persoane în sala de ședință.

 

Măștile de unică folosință se dau din partea instanței

 

Jandarmii de la instanţa supremă vor verifica toţi cetăţenii care intră în clădire. Prin sondaj, vor fi întrebaţi de jandarmi dacă se simt bine şi dacă au simptome specifice coronavirusului.

Măștile de unică folosință se dau din partea instanței, la fel și gel dezinfectant. De asemenea, acestora li se asigură la cerere apă îmbuteliată și li se pune în vedere să anunțe orice agravare a stării clinice generale, pentru a li se asigura accesul la asistență medicală de urgență.

Toate actele de procedură emise de ÎCCJ vor purta la loc vizibil mențiunea: „În vederea reducerii riscului de infectare cu coronavirus - COVID-19 sau alte infecții respiratorii vă rugăm să luați în considerare, în măsura posibilului: transmiterea și primirea corespondenței cu ÎCCJ exclusiv în format electronic, prin e-mail; evitarea prezenței la ÎCCJ dacă nu este absolut necesară, prin solicitarea judecării cauzei și în lipsă sau a amânării acesteia din considerente de boală, dacă este cazul".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel